Anna K, Tomáš Klus nebo Mirai, to jsou jen někteří z interpretů, na které se lidé těší. Pokud dostanou hlad nebo žízeň, mají po stranách areálu zajištěné doslova hektolitry pití a nepřeberné množství různých kuchyní.

„Letos jsme znovu vsadili na tuzemskou poprockovou klasiku, kterou mají naši fanoušci rádi. Věříme, že se to lidem bude líbit a přijdou si užít to, co jim bylo dva roky upíráno kvůli pandemiii, tedy muziku a pohodu v krásném prostředí,“ shrnuje v krátkosti za pořadatele Klára Bobková.

Jedna z hvězd večera - američtí Cannibal Corpse
OBRAZEM: Metalový svátek. Druhý den Brutalu ovládli kanibalové z Ameriky

Zazpívat si známé písničky a obdivovat známého pěveckého matadora Davida Kollera, který je hvězdou večera, dorazilo mnoho jeho nadšenců. „Přijeli jsme ze Zlínského kraje. S přáteli se nám nechtělo čekat na další zastávky na Moravě, tak jsme rovnou využili té první právě na Veveří. Navíc už měl později každý nějaké jiné plány na víkend, takže jsme se řídili podle toho, abychom se dokázali sejít všichni po hromadě. Čím je člověk starší, tím horší je najít společný termín,“ směje se návštěvnice festivalu Klára Tomešová a usrkává pivo, které drží v ruce.

Jeden langoš, nebo raději dva? Takovou otázku si nejspíš pokládá Josef Stránský stojící u jednoho z mnoha stánků s občerstvením. „Tradičně si dávám s česnekem, kečupem a sýrem. Nesmí chybět na žádném koncertě,“ nechává se slyšet muž. Nakonec zvolil variantu jedné smažené kynuté placky, do druhé ruky by se totiž v opačném případě těžce vměstnávalo pivo.

Dva festivalové dny 

Hudební nadšenci ale nemusí vůbec smutnit. Festival pokračuje také v sobotu, kdy program startuje ještě před polednem. Od půl jedné si lidé poslechnout třeba hudebníka Pokáče, od půl sedmé večer jsou pak na řadě čím dál větší pecky. Za sebou vystoupí Visací zámek, Chinaski a Divokej Bill, pomyslnou tečku za festivalem zahrají Rybičky 48.

17. ročník letního kulturního festivalu Hrady CZ se koná během léta na významných českých a moravských historických památkách. Zavítal i na Kunětickou horu na Pardubicku
OBRAZEM: Chinaski či UDG. Hrady CZ pod Kunětickou horou nabídly řadu zážitků

Po oba festivalové dny jsou rovněž zajištěny posílené spoje z Brna k hradu Veveří. Dopravní podnik nasazuje především více autobusů na lince 303. Od zastávky Zoologická zahrada v Brně přibyly v pátek od čtyř hodin odpoledne do deváté večer spoje do zastávky U Matky Boží, v sobotu zastaví autobus na místě už od desáté dopoledne.