Letošní rok již přinesl několik zajímavých hudebních počinů a to doslova ze všech žánrů. Příjemně překvapily novinky Rogera Waterse, Kendricka Lamara, zpěvačky Jlin či optimistických Paramore. To však neznamená, že by nás v hudebním světě letos již nečekalo nic zajímavého. Naopak, řada velkých skupin a interpretů si na nás ještě svoje novinky chystají.

Chinaski
Skupina Chinaski odstartuje v říjnu své turné v Ostravě

ČEKÁNÍ NA VELKÁ JMÉNA

Asi největší očekávání jsou spojena s nejnovější nahrávkou irských U2. Ačkoli minulé album naznačilo, že Irové stagnují, aktuální turné ukazuje, že by byla chyba s U2 již nepočítat. Již 14. řadové album Irů vyjde 1. prosince a ponese název Songs of Experience, čímž kapela naznačuje kontinuitu s předchozí nahrávkou z roku 2014 Songs of Innocence.

Zdroj: Youtube

Z ostrovů přichází také další očekávaná novinka letošního podzimu – nová deska zakladatele Oasis Liama Gallaghera. Deska As You Were vyjde již 6. října a jde o debutovou nahrávku Liama Gallaghera jako sólového tvůrce. Doposud tvořil buďto pod hlavičkou Oasis, nebo v projektu Beady Eye. Nyní jde slavný bouřlivák na trh s vlastní kůží a navíc vyrazí i na první sólové turné po Spojených státech amerických a Kanadě.

ALTERNATIVA NEZAHÁLÍ

S očekávanými novinkami přijdou také umělci, kteří oslovují spíše menší, ale o to věrnější publikum. V alternativní tvorbě patří k nejočekávanějším albům konce roku chystaná novinka islandské divy Björk. Po úžasném albu Vulnicura, které se zařadilo mezi top desky roku 2015, přichází zpěvačka a muzikantka s albem Utopia. Na světě je již první singl The Gate doplněný fascinujícím videoklipem. Datum vydání novinky zatím není potvrzené, ale deska by měla světlo světa spatřit v listopadu.

Zahradnictví: Dezertér
RECENZE: Do kin vstoupil Hřebejkův film. Dezertéra přebil švagr

Silný a slavný hlas se objeví také na desce Low in High School, což je chystaná novinka britského zpěváka Morrisseyho. Deska vyjde 17. listopadu. Ještě předtím si však fanoušci Morrisseyho či jeho bývalé kapely The Smiths budou moci připomenout atmosféru osmdesátých let, v nichž The Smiths udávali směr. Koncem října jde do prodeje speciální reedice kultovního alba Queen is Dead, z nějž pochází hned několik z obřích hitů The Smiths.

Velká očekávání jsou spojena také s chystanou nahrávkou Carry Fire, kterou nenahrál nikdo menší než Robert Plant z Led Zeppelin. Jeho 11. sólová deska vyjde 13. října.

Ocenění Živa 2017 pro Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.
Valašské muzeum obdrželo prestižní ocenění Živa 2017

TVRDŠÍ MUZIKA

Máte rádi tvrdší muziku? Ani na vás hudební průmysl nezapomíná. Před pár dny vyšly novinky takových velikánů, jako jsou norští Satyricon nebo američtí Wolves in the Throne Room. 

Pokud jste přeci jen příznivci tradičnější tvrdé muziky, můžete se těšit například na novinku Marilyna Mansona. Ten svou jubilejní desátou desku nazval Heaven Upside Down (tedy Nebe vzhůru nohama) a vy se na ni můžete těšit již 6. října. Naživo ji pak legendární rocker přijede do Prahy představit 19. listopadu.