Zdroj: Youtube

Nové album obsahuje patnáct autorských písní, v nichž Jarek Nohavica znovu potvrdil, co už se o něm ví léta: je to skvělý básník s neotřelou poetikou, který dovede až kazatelsky oslovit posluchače a nezaměnitelnou melodikou vytváří malé hudební skvosty. To vše za vlastního doprovodu „jen" akustické kytary a harmoniky.

Těžko říct, zda-li nazvat toto album „bilančním“, byť pravdou je, že se v něm Jarek Nohavica vrací ke svým folkovým začátkům. Už titulní píseň Máma mi na krk dala klíč působí textově velmi emotivně. Cítíme v ní nostalgii, ale také noblesu, s níž se dovede vyrovnat s odchodem matky, stejně jako se smrtí kamaráda Emila P (Píseň Emil P).

Snímek z videa studentů Wichterlova gymnázia.
VIDEO: Protože to nevzdám! Studenti ostravského Wigymu natočili chytlavý hit

Opus Den nenávidí noc dedikoval Karlu Hynku Máchovi a poctu vzdal také svému velkému básnickému vzoru (píseň pro V. V.). Vzpomíná také na své dávné lásky (Monika), roky minulé (Staré dobré časy) milované manželce Martině věnoval píseň Zestárli jsme, svému tátovi zase Je ti to líto.

Písničkář umí glosovat i trefně pojmenovat některé jevy, situace, v nichž jsme žili nebo dodnes ještě žijeme, včetně doby kompjuterové (Vlci, Řady či Řekni sýr). Mám pocit, že texty na novém cédéčku jsou jakoby více rozvolněné, hravé, je z nich cítit určitá autorova radost z rýmů.

V pořadí už třinácté řadové CD Jaromíra Nohavici nese název Poruba.
Nohavicova Poruba je tu! Zájem o CD je obrovský

Album má výbornou dramaturgickou stavbu, působí jako celek velice kompaktně, závěrečná píseň Dobří holubi nese v sobě určitou naději, byť celkově deska optimistická příliš není. Cédéčko Máma mi na krk dala klíč vzniklo pod dohledem hudebního režiséra Michala Pekárka a minimalistický obal podtrhující jeho atmosféru je z dílny Aleše Najbrta. Jen pro zajímavost: fotku malého Jarka Nohavici na přebalu pořídil před léty jeho otec.

Nový počin Jarka Nohavici Máma mi na krk dala klíč patří určitě ke špičkovým tuzemským albům, která byla u nás v posledních letech natočena.

Jarkův hit v podání žáků z Mostu

Dokud se zpívá, ještě se neumřelo. Proto se žáci a učitelé ZUŠ F. L. Gassmanna v Mostě rozhodli nahrát a nazpívat video stejnojmenné písně, hitu Jarka Nohavici. Poslechněte si ho a posuďte sami, jak se jim povedlo:

Zdroj: Youtube
Nohavica vydává nové album, deska s názvem Máma mi na krk dala klíč vychází 13. listopadu, titulní píseň si s Deníkem můžete pustit již nyní. Aktivní je také další ostravská hvězda, zpěvák Martin Chodúr. Ten zase pustil na sítě  videoklip k singlu Amor.
Nohavica s klíčem na krku a Amor Chodúr. Nové album i klip zpívajících Ostraváků