VŠICHNI JE ZNAJÍ

„S písněmi je to jako s rostlinami. Když naši fanoušci rozhodli, že některé z nich budou trvalky, chceme jim to oplatit a uspořádat pro ně velký koncert, kde ty písně zazní. Sejdou se zde rodiče, kteří je ještě znají, a jejich děti, které je už znají," řekl k tomu Zdeněk Svěrák.

Jaroslav Uhlíř ho doplnil: „Odolné kořínky zapustily a ozdobou záhonu se staly takové trvalky jako Dělání, Když se zamiluje kůň nebo třeba Barbora píše z tábora. Je jich na třicet." Koncert bude průřezem padesátileté éry společného skládání písniček.

POHÁDKY I POŘADY

Ty známe mimo jiné z mnoha půvabných celovečerních filmů, jako jsou Ať žijí duchové, Tři veteráni, Lotrando a Zubejda, Tři bratři, ale také z úspěšných televizních filmů a pořadů jako Princové jsou na draka nebo Hodina zpěvu či z Cimrmanů.

„Píseň Šel nádražák na mlíčí je vytvořená na dvou tónech, ještě k tomu na půltónu. Svěrák si stěžoval, že napsal asi 480 slov a pacholek Cimrman to vyřídil dvěma tóny," smál se v rozhovoru pro Deník Jaroslav Uhlíř. Ovšem humorná píseň z inscenace Švestka není jedinou písní Divadla Járy Cimrmana, kterou Jaroslav Uhlíř vytvořil.

„Ještě zpívají Elektrický valčík. Tyhle dvě díla si převzal Cimrman. Výborně je zrestauroval. Je to tam i s balety i choreograficky to dobře zvládl," doplnil Uhlíř.

POLÁKOVÁ A LIŠKA

Trvalky budou moderovat Bára Poláková a Pavel Liška. Netradiční podobu dětského představení dodá rodinnému představení také Svěrákova louka určená pro malé, leč smělé držitele vstupenek s dětskou slevou do 140 centimetrů. Louka bude umístěna na ploše arény před pódiem a bude sloužit dětem jako prostor pro tancování.