Na zhruba stovku fanoušků čekalo opět jinak upravené jeviště – aréna, na němž diváci sedí přímo na velkém divadelním jevišti, kapela hraje před nimi, na rozdíl od předešlých koncertů byla tentokrát zatažena opona, celé hlediště bylo uzavřeno šálami a kapela nasvícena jen bílým světlem.

S vypitým alkoholem to jde dolů i s náma

Koncert začal aktuálně jednou z nejznámějších písní Vlakem na Kolín, kterou proslavil i zpěvák Martin Kraus a v níž sólovou elektrickou kytaru nahradila flétna Roberta Fischmanna. Ten rovněž hrál na perkuse, po několika úvodních skladbách se ke kapele coby host připojil ještě bubeník Jiří Krhut a když se s bubínky přidal i na klávesy a akordeon hrající Vítek Beneš, hráli jednu chvíli i tři bubeníci. V úvodní skladbě Zdeněk Vřešťál muzikanty představil, v jejich dosavadním výčtu chybí ještě basista Filip Benešovský, známý z pinkfloydovského tuzemského projektu, hrající úchvatně na baskytaru.

Mluvčí kapely Vřešťál v úvodu poděkoval městu Kolín i starostovi Vítu Rakušanovi za podporu a s harmonikou spustili Nebezpečné síly. „My většinou hrajeme v klubech, kde se konzumuje alkohol, takže na začátku dáváme náročnější skladby s kvalitními texty a s vypitým alkoholem návštěvníků to jde postupně dolů a to i náma," vtipkoval Vřešťál.

Třicetileté výročí kapely

Od založení kapely Nerez uplynulo letos třicet let, takže zazněly starší i novější písničky – křehký Javor, který se v závěru proměnil málem v jam všech muzikantů,Černá voda s textem Josefa Kainara, jen Vřešťálem, Sázavským a Benešovským zpívaná Do posledního dechu z vůbec první desky Masopust. „Zuzana Navarová byla nejen skvělá zpěvačka a muzikantka, ale i producentka, objevila na Karlově mostě Radůzu, jak tam zpívá, hraje a pije lahváče a dostala ji mezi výkonné umělce a stejně tak Věru Bílou, za níž nás dovezla do Rokycan," uvedl Vřešťál historkou jednu z cikánských písní.

Publikum většinu času jen způsobně tleskalo, na pokyn muzikantů aplaudovalo i do rytmu, více se rozjelo tradičně až v závěru, kdy se ozvaly i pochvalné výkřiky. To zaznělo nejen už v úvodu slíbené repete Vlakem na Kolín, ale i parodie na Rybovu Mši vánoční a poté ještě další přídavky. Při příchodu diváků do divadla jim ředitel Luboš Růžička avizoval délku koncertu na hodinu a půl bez přestávky, ten se ale protáhl na hodiny dvě a nakonec se stála ještě fronta na několik CD z diskografie kapely i jejich protagonistů.

ZDENĚK HEJDUK