Jak dlouho kapela Všechno špatně hraje? 
My hrajeme od roku 2007, ale první koncert jsme měli až 22. listopadu 2008. Do té doby jsme neměli místo, kde hrát a ani pořádné aparáty. Vlastně jsme ani nikdy nečekali, že bychom mohli koncertovat. V té době byla úplně jiná sestava kapely. Dohromady nás dal Jarda Tesař, který si koupil basu a přemluvil kamarády, aby si koupili nástroje taky, a tak jsme začali hrát v garáži.

Kdo je zakladatelem skupiny? 
Zakladatelé skupiny jsou Jarda Tesař, Jan Bureš a Pavel Masopust. Honza je tedy poslední přeživší zakladatel skupiny.

Odkud vaše kapela pochází? 
To jsme se vlastně hádali, protože někdo byl ze Cvrčovic a další ze Třebusic, takže jednou jsme byli cvrčovická kapela a pak zase třebusická, ale v současnosti jsme kladenská kapela.

Kolik je členů v kapele? 
Členů v kapele je pět. Vojta Opatrný jako zpěvák, Milan Lichnovský hraje na baskytaru, Tomáš Chalupecký na bicí, sólový kytarista Honza Kytka a Honza Bureš na rytmickou kytaru a doprovodný zpěv.

Jak jste se jako členové kapely seznámili? 
Seznámili jsme se z průběhů koncertů, podle toho, jak každý někde hrál. Jak to chodí na Kladně, jde se sednout do hospody a poslechnout si jiný kapely. Každý ze členů kapely hrál dříve jinde, ale všichni jsme bohužel skončili a jako skupina se rozpadli. 

Co hraje kapela Všechno špatně za styl hudby? 
To je taková dost specifická otázka, protože kapela Všechno špatně hrála dřív převážně punk-rock, ale postupem času, co se sestavy obměňovaly, tak jsme tomu začali dávat trošku nádech i jiných stylů, podle toho, co kdo má rád. Aktuální sestava, například Vojta, který v kapele zpívá, mají raději styl punk-rock, Honza tomu dává trošku nádech rock‘n‘rollu a Tomáš hard-rock a trošku do metalu. Takže nejde specifikovat jeden styl, protože každá písnička je trošku jiná. Vyloženě od popu po punk-rock do tvrdšího hard-rocku. Hrajeme hudbu, která se nám a děláme to tak, jak to cítíme.

Jak vznikl název kapely Všechno špatně? 
Špatně. To vymyslel vlastně úplně někdo jiný. Vyšlo to ze zážitku, kdy jeden z kamarádů byl na koncertě na Kladně a při přespání u kamarádky viděl hudební nástroje. Tak si s kamarádem řekli, že založí kapelu a začali hrát. Další kamarád jim na to odpověděl: „No, vždyť vy se rovnou můžete maximálně jmenovat Všechno špatně.“ Tak jsme to přenesli až do teď.

Spartan Tomáš Kučera v akci.
Mister Spartan Race: Nejtěžší je zvednout se z gauče


Jaké jsou plány kapely do budoucna? 
Teď aktuálně je realizace nového CD kapely, které by mělo vyjít ne přelomu jara a léta příštího roku, dotočení nových písniček a v neposlední řadě pracujeme na vydání prvního klipu k písničce Jak se to mohla stát, který by měl vyjít na začátku nového roku. Tahle písnička ještě nebyla vydaná, ale hrajeme ji na koncertech a fanoušci si jí budou moct poslechnout i v sobotu na oslavě. Videoklip bychom chtěli udělat více směrem k charitě, protože chceme, aby to bylo o tom, že nás to baví. Chceme, aby to bylo pro někoho než pro nás. Prvotní nápad charity byl pomoc hluchoněmým lidem, kteří nás nemůžou slyšet, tak aby nás v budoucnu slyšet mohli. Je to vlastně blbé, když kapela chce pomoct lidem, kteří ani nevědí, jaká naše tvorba vlastně je, ale na druhou stranu si myslíme, že je to motivující.

Jaké kapely jsou pozvány na oslavu?
Pozvali jsme vlastně tři kapely. Otvírat celou akci budou kamarádi tady z Kladna, kteří si říkají Nude Beach. Je to electro styl, je to jiný styl než všechny ostatní kapely a bude to jejich první koncert. Po nich bude kapela Sour Bitch z Prahy, to jsou 4 slečny, které hrají rock‘n’roll, na Kladně nevystupují poprvé. Jako takového headlinera jsme pozvali Pirates of the Pubs z Českých Budějovic, to je stylově punk-rock. To jsou tedy naši hosté a pochopitelně si tam zahrajeme i my.

Která z vašich písniček je hitová? 
Když jdeme do studia a natáčíme nové písničky, tak si říkám, že je to něco, co musí dobýt svět nebo aspoň Českou republiku a pak postupem času si říkám, že to dokážeme udělat i líp. V současné době si myslím, že to, co jsme natáčeli ve studiu naposledy, by se mohlo líbit široké škále posluchačů. Můžou to poslouchat i mladší věkové kategorie, tak i starší. Takže já si myslím, že písnička Jak se to mohlo stát je ta nejlepší. V téhle písničce by se mohl stát takový největší zlom, je melodická a chytlavá.

Kolik máte odehraných koncertů za 10 let existence? 
To bych radši řekl, kolik za těch 10 let bylo členů v kapele, 15. My jsme nebyli moc aktivní jako kapela, protože se tam každou chvíli točili členové. Každou chvíli někdo vypadl a zase se musel učit všechny písničky někdo jiný a pak zase vypadnul někdo jiný a hrozně to zpomalilo progres kapely. Nedaly se točit písničky. Hodně písniček dokonce zaniklo, bylo to hodně o to, že nový člen měl nový náhled na písničky. Takže odehraných koncertů mohlo být necelých 100. Hodně jsme hráli na Kladně, v Nymburku, v Praze, Žatci, Budějovicích. Chtěli bychom těmi 10 lety kapely odstartovat úplně novou tvář Všechno špatně. Určitě chceme hrát dál a oslovit větší sortu lidí. Víme, že se náš styl nemusí líbit každému, ale chceme, aby si každá u nás aspoň dvě, tři písničky, ze kterých by si něco vzal. Nechceme být zaškatulkovaní, že naše kapela hraje jenom punk nebo jenom metal. V to samozřejmě doufáme, protože do toho investujeme spoustu času a úsilí. Aktuální sestava kapely má podle mě velký potenciál a mohlo by to být čím dál tím lepší.

Ilustrační foto.
Kauzu parkovacího domu opět řeší soud

Máte nějaké pozvání pro fanoušky?
Určitě bychom chtěli všechny pozvat, protože rádi všechny uvidíme. Protože těch 10 let je jenom jednou. V Auto Dafé budou zajímavé kapely i bývalí členové, protože každý bydlí někde jinde. Myslíme, že je to hezká příležitost k tomu se setkat a společně zavzpomínat na to co bylo. Vzpomenout na úplné začátky kapely a zároveň to s námi i oslavit v aktuální sestavě. Děkujeme všem fanoušků a lidem, kteří nás podporují. 

Kladenská hudební skupina Všechno špatně.Zdroj: Archiv kapely

Autor: Kateřina Mittelbachová