Královnu latinskoamerického popu nepotkalo nic jiného než herečku Sophii Lorenovou, herce Wesleyho Snipese nebo fotbalová esa Lionela Messiho a Cristiana Ronalda. Zatímco Messi vyvázl s podmínkou a Ronaldo se vyhnul dvouletému vězení tím, že zaplatil obří pokutu, Snipes šel za defraudaci na tři roky za mříže.

Daňové peklo a daňový ráj

Pokud by se naplnil ten nejčernější scénář, mohla by se dostat k soudu i kolumbijská diva Shakira. Španělská prokuratura ji viní z toho, že nepřiznala na daních 13 milionů liber (tedy maličkost, nějakých 373 milionů korun).

R.E.M
Co pod stromeček? Užijte si hudební Vánoce s R.E.M a Zaz

Podvodu se měla dopustit tím, že mezi lety 2012 a 2014 uváděla jako své trvalé bydliště Bahamy, přestože ve skutečnosti se odsud odstěhovala a žila v katalánské metropoli Barceloně.

Shakira je přitom známou filantropkou a zakladatelkou nadace pomáhající chudým kolumbijským dětem. Jak ale podotýká britský deník Guardian, zpěvačka figuruje na loňském seznamu Paradise Papers, zahrnujícím více než 120 000 jedinců a společností a jejich daňové úniky do daňových rájů.

Paul McCartney - koncert v O2 Areně.
Paul McCartney pořád válí. Jeho show je životní zážitek

Blonďatá superstar je zatím poslední známou tváří obviněnou z finančních machinací. V historii pop music však najdeme takových případů mnohem víc. S berňákem se nikdy příliš nekamarádila nedávno zesnulá Aretha Franklinová, které stát Michigan kvůli nezaplaceným daním ve výši půl milionu dolarů (přes 10 milionů korun) dokonce zabavil její dům v Michiganu.

Všechno zlé je pro něco dobré

Proslulým neplatičem byl po dlouhá léta také countryový veterán Willie Nelson. Ten dlužil státu v podstatě totéž co Shakira: 16,7 milionu dolarů (380 milionů korun). Už už se zdálo, že ho zavřou, až zčerná. Mistr svého žánru ale věc vyřešil s elegancí sobě vlastní: v rychlém sledu vydal sérii alb, od ironicky nazvané desky Who Will Buy My Memories? až po veleúspěšnou nahrávku Across The Borderline. Výdělkem z prodeje všechny dluhy splatil a ještě se mu diskografie rozrostla o pěkných pár titulů.

Potíže s „finančákem“ měli i legendární Beatles a jiné kapely z jejich éry. Rolling Stones, Jethro Tull ti všichni utíkali před extrémně vysokými daněmi do ciziny. George Harrison na toto téma napsal skladbu Taxman. A s ostatními Beatly zvažoval v rámci daňových výhod koupi ostrova v Řecku.

Eric Clapton.
Evropu čeká rok plný koncertů. Vyrazte za svými favority do zahraničí