Všechny spojuje osoba břeclavského malíře Antonína Vojtka. „Takovou návštěvu by vám závidělo každé druhé pražské divadlo," uznale pokyvuje hlavou herec, zpěvák a tanečník.

Taky Vojtek. Je kmotrem nového kalendáře břeclavského malíře. V pořadí už patnáctým. „Jsem hrdý na to, že můžu být nositelem stejného jména," říká televizní hvězda poté, co pomůže Toulky s paletou pro rok 2017 uvést do života.

Ještě předtím oceňují manželé Vojtkovi šest osobností, které jim na jejich cestě pomáhají. Mimo jiné i dlouholeté šéfy firem VHS Břeclav a Gumotex Josefa Bendla a Jiřího Kalužíka. Program je pestrý. Na violu kouzlí Hustopečan Marek Vejpustek, „baletí" Jarmila Krystoňová a k dobré náladě hraje cimbálová muzika Strunka. „Je to opravdu dívčí muzika, jediný muž se musel podřídit," hlásí při představování Jitka Vojtková.

Její muž zároveň uvádí do života svoji novou knihu nazvanou Jaké tajemství znáš, že se usmíváš? „Ještě před rokem jsem netušil, že vznikne," přiznává nestárnoucí autor. Obsahuje příspěvky třiadvaceti hostů, včetně starobřeclavského zpěváka Jožky Černého či spisovatele Jana Kostrhuna 
z Podivína. Ani oni v neděli v synagoze nechybí.

Stejně jako například Josef Jelínek. „Jezdíme pravidelně, na Vojtkovy křty i výtvarné akce. Byli jsme tady už v sobotu, měli jsme špatné informace. Ale stálo to za to," nelituje muž z Čejkovic cesty navíc.

Vidí i start nového unikátního projektu, při kterém budou lidé malovat po celý rok velký společný obraz.