Jeho teprve druhý ročník začne příští neděli (akce potrvá od 7. do 13. června) a slibuje velké hudební zážitky. Od jiných podobných přehlídek se ta kutnohorská trochu liší – špičkoví umělci se sjíždějí už před festivalem a na koncerty se připravují formou tvůrčí dílny.
Duší i dramaturgem festivalu je vynikající violoncellista Jiří Bárta, jemuž se spolu s organizátory podařilo i letos získat pro Kutnou Horu pozoruhodné domácí i zahraniční umělce.

Před několika dny jsme vám představili fenomenální houslistku Laru St. John(více čtěte ZDE), dnes připomeneme jiného slavného zahraničního hosta, kterým je Konstantin Lifschitz z Německa.

Jeden z nejvýraznějších pianistů dneška se narodil v roce 1976 v Charkově na území dnešní Ukrajiny, odkud během studií odešel do Moskvy. Jako klavírista se od počátku zajímal o starou hudbu, zejména o Rameaua, francouzské baroko a samozřejmě Johanna Sebastiana Bacha. Studoval také v Londýně na Royal Academy of Music, kde podstatně rozšířil svůj repertoár, ale k Bachovi se pravidelně vrací.

Jeho nahrávky, kterých je už několik desítek, byly vždy vysoko ceněny kritikou, jeho vůbec prvním CD byla právě nahrávka Goldbergových variací pro Denon v roce 1994 (nominace na Grammy). Podnikl řadu uměleckých cest a jeho zájem o hudbu byl vždy úzce propojen se zájmem o architekturu, japonské divadlo a další inspirační zdroje. Podrobnosti o festivalu a jeho programu najdete na www.mfkh.cz. (kul)