Po čtyřech ročnících v Praze se Aerodrome Festival přemístil na rozlehlejší letiště v Panenském Týnci. Přibyly pódia i žánrové rozpětí. Dvě stage budou se zahraniční muzikou a dvě s tuzemskou.

METRONOME FESTIVAL PRAGUE. Massive Attack.
OBRAZEM: Massive Attack citovali z českých nenávistných diskuzí

Už loňský ročník byl hodně rozmanitý. Uvedl jak zástupce rockové, tak i hiphopové a popové scény. Pátý ročník bude prvním krokem směrem k akcím zahraničního formátu, kde žánr nehraje roli a na jednom pódiu se střídají zástupci zcela odlišných hudebních stylů.

Zatímco loni se představilo šest interpretů, letos se počet účinkujících rozroste téměř desetinásobně, protože i s českými umělci se dostal na číslo 55.

Stydlivá Lana

Hlavní hvězdou festivalu je bezesporu americká zpěvačka a skladatelka Lana Del Rey. Popová diva, vlastním jménem Elizabeth Woolridge Grantová, zahájila kariéru v roce 2005. Proslavila se ale až později v roce 2012 svým druhým albem Born To Die. Videoklip singlu Video Games právě z druhé desky už na sklonku roku 2011 obletěl svět.

V tvorbě Lany Del Rey se často objevuje tragická romantika a melancholie a někdy také odkazuje na americkou pop kulturu 50. a 60. let. Tato kráska má na svém kontě šest alb. Její muzika se objevila v reklamách firem H&M či Jaguar, ale také ve filmech Velký Gatsby nebo Big Eyes.

Exbeatle Ringo Starr hrál v Praze dvě hodiny hlavně hity Beatles i písně kolegů z All-Star Bandu.
RECENZE: Ringo Starr šetřil svými hity a nechal zpívat i kolegy z All-Star Bandu

Čeští zástupci

První scéně, která bude věnována zástupcům popu, indie, hip hopu a elektroniky, bude dále vévodit jedna z nejvlivnějších industriálních kapel 20. a 21. století – Nine Inch Nails a dva z nejpopulárnějších rapperů současnosti – Macklemore a Wiz Khalifa.

Příznivcům rocku, metalu a hardcoru bude věnováno druhé pódium, jehož program nabídne zvučná jména jako Limp Bizkit, Stone Sour, Parkway Drive, Bullet For My Valentine či Hollywood Undead.Z českého hudebního rybníčku se představí písničkáři Lenny a Voxel, z hip hopu například Lipo či Atmo Music a z popu Sebastian a Jakub Děkan.

Aerodrome Festival
* čtvrtek 28. – sobota 30. června, letiště Panenský Týnec

* Vstupenky: aerodrome.cz

ČTVRTEK: Wiz Khalifa, Mø, Glass Animals, PVRIS, Parkway Drive, Bullet For My Valentine, Celeste Buckingham…

PÁTEK: Lana Del Rey, Stone Sour, Milky Chance, CHVRCHES, Halestorm…

SOBOTA: Macklemore, Nine Inch Nails, The Kills, Kodaline, Nothing But Thieves, Limp Bizkit, Hollywood Undead…

Joe Jackson
V 89 letech zemřel otec popových hvězd Michaela a Janet Jacksonových