Podobné pocty se zatím dostalo hokejistovi Jaromíru Jágrovi, zpěvákovi Karlu Gottovi a bývalému prezidentovi Václavu Havlovi. "Velice si vážím toho, že jsem se ocitla v takové společnosti," řekla Kubišová.

Legendární zpěvačka se již dočkala mnoha poct, ve výčtu ocenění ji podle jejích slov zatím chybí park. "Sousedka se mě přišla zeptat, jestli po mně mohou pojmenovat park. Souhlasila jsem s tím, ale nakonec se ukázalo, že by to šlo pouze v případě, že bych byla mrtvá," uvedla Kubišová.

Udělení čestného občanství Martě Kubišové.
Hlas vzdoru i naděje. Zpěvačka Kubišová je novou čestnou občankou Prahy

Na vývoji pamětního tisku se podíleli lidé, kteří stojí i za tvorbou českých bankovek. O portrét se postaral akademický malíř Jiří Peca. List má řadu ochranných prvků. "Pamětní list je pouze jedné série s označením MK. Každý je unikátně zabalený v ceninovém přebalu a zájemcům ho odešlou v bezpečnostní obálce. Jeho cena je 2490 korun a lze ho získat pouze při objednávce na speciálním webu," uvedl generální ředitel Státní tiskárny cenin Tomáš Hebelka.

Bankovka se vyvíjela do tohoto října. Kubišová pak u knihtiskového stroje ve Státní tiskárně cenin dohlížela na samotné číslování pamětních listů. "Při výrobě jsme postupovali podobně, jako bychom tiskli bankovku. Použili jsme ceninový papír s vodoznakem a ochrannými vlákny, řadu ochranných prvků a tiskové techniky ofset, knihtisk a hlubotisk u nosného portrétu," řekl Hebelka.

Poslední vystoupení viděla zaplněná Lucerna

Svou pěveckou kariéru ukončila Kubišová v roce 2017, výjimečně však zazpívala 30. září 2018 v Obecním domě v Praze. Vystoupení bylo součástí koncertu s názvem Příběh hudby - 100 let. Její poslední vystoupení viděli diváci ve zcela zaplněné pražské Lucerně 16. listopadu 2019, kdy zazpívala jako host programu s názvem Samet 30.

Jedna z nejslavnějších českých zpěvaček Marta Kubišová.
Marta Kubišová slaví 80 let. Lidé ji milovali, komunisté vyslýchali

Letos 9. června se uskutečnila na nádvoří pražského Muzea Kampa premiéra divadelního recitálu Marta věnovaného 80. narozeninám Kubišové. V pražské Lucerně se 3. listopadu za účasti různých interpretů bude konat Koncert pro Martu.

Kubišová třikrát vyhrála anketu o nejpopulárnější zpěvačku Zlatý slavík a získala také zlatou Bratislavskou lyru 1968. Vystoupila mimo jiné v pařížské Olympii, v Cannes na festivalu MIDEM a zahrála si ve filmu svého bývalého manžela Jana Němce Mučedníci lásky nebo v seriálu Píseň pro Rudolfa III. Za normalizace byla postihována komunistickým režimem. Někdejší mluvčí Charty 77 se mohla vrátit k vystupování až téměř po 20 letech v listopadu 1989. Kubišová vypráví svůj životní příběh na akci Noc s legendou, která se uskuteční ještě 17. listopadu ve Strakonicích a 25. listopadu v Příbrami.