Přezdívku „Matěj" měl totiž v hudebních kruzích jeden ze zakladatelů festivalové tradice Rudolf Neuls starší, jenž odešel v prosinci 2009 do hudebního nebe.

Festivalový prolog obsadí podium Městského domu v Přerově v sobotu 20. dubna od 19 hodin.

Kromě koncertů na hlavní scéně se posluchači můžou těšit také na afterparty v předsálí po jejich skončení, na které se představí skvělá zlínská formace F-dur Jazz Band.

Vystoupí i přerovský orchestr Academic Jazz Band

Dárek k narozeninám si dal dostaveníčkem v „měšťáku" tradiční přerovský orchestr Academic Jazz Band, který na hudební scéně existuje už pětapadesát let.

V minulosti mu na podzimním festivalu patřily vždy páteční večery, v posledních letech si ale na hlavní scéně nezahrál.

Koncert orchestru je tedy zároveň dárkem pro všechny věrné fanoušky dixielandu a jazzu, jež v Přerově má.

Hlavní hvězda je Michal Prokop

O druhou část večera se postará zpěvák Michal Prokop a jeho skupina Framus Five.

„Kdyby se někdo pokusil proniknout do duševního bludiště tohoto zpěváka, při prohlídce některých zákoutí by narazil na nejedno překvapení," říká dramaturg festivalu Aleš Benda.

U vchodu do labyrintu jeho nitra by podle něj nejspíše potkal studenta ekonomie, z něhož se v šedesátých letech minulého století vyklubal jeden z průkopníků českého rocku a soulu.

Kytarista a zpěvák kapely Framus 5 ovlivněný stylem skupiny Shadows by se ale o kousek dál proměnil ve vyznavače hudby, kterého okouzlili Ray Charles, James Brown nebo Otis Redding.

Za dalším rohem by se z něj vyklubal protagonista alba Město Er, k jehož věhlasu přispěly i poetické texty někdejšího studenta přerovského gymnázia Josefa Kainara.

„Při dalších odbočkách by si pak výletník připomněl Prokopovo účinkování v kapelách Jazz Q nebo Flamengo, jeho plavbu ve vlnách středního proudu populární hudby, návrat k soulu se skupinou Mahagon, znovuzrozenou kapelu Framus 5 nebo milníkovou desku Kolej Yesterday," řekl.

Současnou sestavu skupiny Framus Five tvoří saxofonista Jiří Šíma, trumpetista Roman Bobick Kubát, kytarista Luboš Andršt, houslista Jan Hrubý, klávesista Jan Kolář, basista Zdeněk Wimpy Tichota a bubeník Pavel Razím.