Je podepsaný pod zásadními muzikály jako Jesus Christ Superstar (1970), Evita (1976), Kočky (1981) a Fantom opery (1986). Rukopis Andrewa Lloyda Webbera lze charakterizovat jako směs hudebních žánrů od klasiky přes rock, pop a jazz včetně elektro-akustické muziky a sborového zpěvu.

Zásadní pro něj bylo setkání z roku 1965, kdy se seznámil s textařem Timem Ricem. Tehdy se rozhodl odejít ze školy a skládat muzikály a popové songy. V roce 1968 zaznamenal první úspěch s muzikálem Josef a jeho skvostný plášť.

z filmu Ten, kdo tě miloval
Jan Pachl dotočil rodinný film podle knihy Marie Poledňákové

Syn varhaníka a čelistky

Začal skládat brzy Narodil se 22. března 1948 v South Kensingtonu v Londýně jako první ze dvou synů Williama Lloyda Webbera, varhaníka a skladatele. Jeho matka, Jean Johnstone, byla pianistka a violoncellistka. Mladý Andrew se doma učil hrát na různé hudební nástroje a již v raném věku začal skládat.

Zdroj: Youtube

Ve studiu hudby pokračoval na Westminster School, kde byl jeho otec varhanistou. V devíti letech byl mladý Andrew schopný hrát na varhany a asistovat svému otci během představení. V roce 1964 odešel studovat dějiny umění na Oxford University. Studium ale, jak už víme, nedokončil.

Interporta nové logo
Porta je mrtvá, ať žije Interporta! Legendární festival změnil název

Cats i Evita

Jeho hvězdná sláva začala s rockovou operou Jesus Christ Superstar z roku 1970, kterou vytvořil s Timem Ricem. A další jejich veleúspěšnou spoluprací byl muzikálový životopis Evita. V díle z roku 1976 vyprávěí příběh Evy Perónové z Argentiny.

Ještě většího úspěchu pak tvůrčí duo dosáhlo v roce 1981. Premiéru si tehdy odbyl muzikál Cats podle knižní předlohy Praktická kniha o šikovných kočkách a jiné povídky od T. S. Eliota. Tento muzikál překonal řadu letitých rekordů. Nepřetržitě se uváděl po 21 sezon v letech 1981 až 2001 a stal se jedním z nejpopulárnějších muzikálů všech dob. V Londýně se uvedlo téměř devět tisíc představení a v New Yorku téměř osm a půl tisíce.

Kapela J.A.R. s cenou Anděl za skladbu Zhublas.
Anděly ovládli J.A.R. s deskou Eskalace dobra

Miliardový fantom

Ani to však nebylo vše. V roce 1986 Webber představil svůj nejúspěšnější muzikál. Stal se jím Fantom opery, adaptace stejnojmenné knihy Gastona Lerouxe. Tento muzikál se stal jedním z nejvýdělečnějších všech dob s hrubým výdělkem 3,3 miliardy dolarů. Vidělo jej neuvěřitelných 80 milionů diváků.

Od úspěchu Fantoma opery již Webber žádný podobný superhit nevytvořil. Přesto má na kontě několik pozoruhodných muzikálových děl, včetně adaptací snímků Sunset Boulevard a Čaroděj ze země Oz. Jeho posledním dílem je muzikál School of Rock z roku 2015, vytvořený na základě stejnojmenného filmu.

Chaozz
Skupina Chaozz se vrátí i s novou hudbou

Za svou kariéru umělec získal řadu ocenění. K těm nejprestižnějším patří Oscar za píseň You Must Love Me, který v podání Madonny zazněl ve filmové adaptaci Evity. V roce 1992 byl pasován na Sira a v roce 1997 mu byl udělen doživotní titul Baron Lloyd Webber ze Sydmontonu v kraji Hampshire.

V Londýně vlastní Andrew Lloyd Webber sedm divadel, která opravil. Projevuje velký zájem o prerafaelitské umění a viktoriánské malby. Byl třikrát ženatý a má pět dětí. Žije v Anglii.

Z koncertu velšské rockové kapely Manic Street Preachers v pražské Lucerně.
Rockeři z devadesátých let se vracejí na scénu

Oslava s deskou

Kulaté jubileum oslaví kompilací nazvanou Unmasked: The Platinum Collection. Objevují se na ní především hity z muzikálů Cats, Jesus Christ Superstar, Fantom opery nebo Sunset Boulevard. Zpívají je přední hudební hvězdy jako Beyoncé, Gregory Porter, Lana Del Rey nebo Madonna.

Webberovy muzikály v českých divadlech

Kočky
Fantom opery
Jesus Christ Superstar
Evita
Sunset Boulevard

Michal Hrůza: Sám se sebou Tour 2018
Michal Hrůza: Na jarní části turné budu hrát více z desky Sám se sebou