V hudbě 84letého umělce, který ovlivnil celé generace hudebníků, se zrcadlí sedm desítek let jazzové historie, od swingu přes bebop až po elektronický či moderní jazz, z nichž smíchal svůj vlastní jedinečný a originální styl.

Renomovaný kritik Stanley Crouch jej lapidárně označil jako „nejdůležitější osobnost poválečného jazzu po Charlie Parkerovi". Jako svého inspirátora jej uváděl i legendární Miles Davis, který rozhodně komplimenty nerozdával na potkání.

Jamal ani po osmdesátce nepřestává hýřit aktivitou a inspirovat celé generace hudebníků. „Jamalova hra na klavír je tak nasáklá rytmem, že jeho kvartet k ní může přidat už jen drobet polohlasité melodie a vznikají nekonečné obměny a variace. …Osmdesátiletý mistr z Pittsburghu dokazuje, že není třeba přidávat na decibelech, aby vznikla božsky pulzující hudba," uvedl nedávno britský deník The Times.

Minulý týden Jamal sršící energií omámil publikum Orchestra Hall v Chicagu, které se s ním rozloučilo ovacemi ve stoje.

Posledních pár vstupenek

 Legendární jazzový pianista Ahmad JamalNa Struny podzimu přiváží společně s kontrabasistou Jamesem Cammackem, bubeníkem Herlinem Rileym a perkusistou Manolo Badrenou mimo jiné materiál ze svého posledního alba Saturday Morning. V Praze budeme svědky toho, že hudba Ahmada Jamala dokáže zpříjemnit nejen sobotní rána, ale i jeden říjnový nedělní večer.

Pořadatelům Strun podzimu se podařilo v nedávné minulosti představit i další jazzové legendy jako Sonny Rollins, Charles Lloyd nebo Wayne Shorter. Na koncert v tuto chvíli zbývají poslední vstupenky od 290 Kč. Více informací na www.strunypodzimu.cz.

Jamal je považován především za mistra jazzových balad, ve kterých vyniká jeho cit pro tempo a frázování. Jeho minimalistický styl a důraz, jaký kladl na doprovodné hráče, daly nový rozměr možnostem malého souboru. Od začátku měl Jamal osobitý přístup k hudbě. Jazzu říkal „americká klasická hudba" a při svých koncertech k němu tak přistupoval. Skladba „Poinciana" se stala nejpopulárnější jazzovou písní své doby a standardní součástí každého repertoáru.

Přestože trvalo poměrně dlouho, než Jamalova genialita získala uznání, nakonec se mu poct dostalo vrchovatou měrou - byl uveden do Síně slávy amerického jazzu i Downbeatu. Je jedním z exkluzivních „Jazzových mistrů" vybraných americkou Národní nadací pro umění a v roce 2007 byl Kennedyho centrem jmenován Živou jazzovou legendou.

Struny plné kvality

Své nejvyšší kulturní ocenění - prestižní Řád umění a literatury - mu udělila francouzská vláda. „Jsem velmi vděčný za svůj dlouhý věk. A stále se těším na další nové podněty. Každý den je pro mne novým objevem a to je to, co dělá náš život zajímavější," ohlíží se za svou uměleckou dráhou Jamal, který za téměř 60 let vydal více než šest desítek alb.

Struny podzimu již tradičně přinášejí tu nejvyšší kvalitu z oblasti jazzu, world music i vážné hudby. Posluchači v programu najdou tradiční prověřené interprety i neobvyklá kreativní spojení a žánrové přesahy.

Letos ještě přivítají kromě Ahmala Jamala a jeho skvělých spoluhráčů například fenomenálního klavíristu Brada Mehldaua s mandolinovým virtuózem Chrisem Thilem, fascinujícího jihoafrického zpěváka a trumpetistu Hugha Masekelu či první dámu současného andaluského flamenca Estrellu Morente. Závěrečnou tečku za letošním ročníkem napíše klubová noc Spotlight s magickou show britského tria Young Fathers, LOW či Taylorem McFerrinem.

Silvie Marková