"Alexandra Liebreicha považuji za výborného dirigenta, který přesně ví, jakého zvuku a výrazu chce s orchestrem při nastudování skladeb dosáhnout. Zároveň má dostatek zkušeností, a to i s rozhlasovými orchestry, aby mohl SOČR jako jeho šéfdirigent a umělecký ředitel vést," uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Závěrečný koncert osmého ročníku Dvořákovy Prahy se konal ve středu 23. září 2015 v Praze. Do čela České filharmonie se postavil ruský dirigent Semjon Byčkov.
Českou filharmonií dnes povede její budoucí šéfdirigent Byčkov

Je to pocta, říká dirigent 


Podle ředitele orchestru Čížka je Liebreich dirigentem s širokým repertoárovým záběrem od baroka až po premiéry soudobých kompozic. "Uvádění českých i světových premiér v kombinaci s klasickým repertoárem naplňuje přesně novou koncepci orchestru, kterou jsme představili před 90. sezonou," podotkl Čížek.
"Být jmenován šéfdirigentem a uměleckým ředitelem tohoto orchestru je významná pocta, avšak ještě víc je to pro mě a pro hudebníky jasná výzva usilovat o to, abychom v legendárním Rudolfinu a na mezinárodní scéně divákům nabízeli hudbu té nejvyšší kvality," řekl Liebreich.

Nový šéfdirigent České filharmonie Semjon Byčkov (vlevo) podepsal 16. října v Praze pětiletou smlouvu za přítomnosti ministra kultury Daniela Hermana (uprostřed) a ředitele filharmonie Davida Marečka (vpravo).
Nový šéfdirigent České filharmonie Byčkov má smlouvu na pět let

Dirigoval přední evropské orchestry 

S rozhlasovými symfoniky Liebreich ještě před začátkem jejich první společné sezony vystoupí na březnovém abonentním koncertu v Rudolfinu. Programem je složen z děl Alexandra Zemlinského, Leoše Janáčka, Richarda Strausse a György Ligetiho.
Liebreich dirigoval přední evropské orchestry, jakými jsou například Královský orchestr Concertgebouw, Symfonický orchestr BBC, Rozhlasový symfonický orchestr Berlín, Rozhlasoví filharmonikové NDR, Filharmonický orchestr v Ósace, Německý symfonický orchestr Berlín nebo Orchestr curyšské Tonhalle.

Závěrečný koncert osmého ročníku Dvořákovy Prahy se konal ve středu 23. září 2015 v Praze. Do čela České filharmonie se postavil ruský dirigent Semjon Byčkov.
Novým šéfdirigentem České filharmonie bude Semjon Byčkov, původem Rus

Hostující dirigent Šedivý 

Umělecký ředitel festivalu Richarda Strausse v Garmisch-Partenkirchenu působí od roku 2012 jako umělecký ředitel a šéfdirigent Národního symfonického orchestru Polského rozhlasu v Katovicích, se kterým vystoupil v roce 2014 na Pražském jaru. Pravidelně spolupracuje s hvězdnými sólisty jako Gautier Capuçon, Alban Gerhardt, Krystian Zimerman, Leila Josefowiczová nebo Maxim Vengerov.
Nový hlavní hostující dirigent Šedivý patří k nejvýraznějším českým dirigentům mladé generace. Od minulé sezony je šéfdirigentem Slezského divadla v Opavě. Spolupracuje i s dalšími významnými divadly a předními tělesy v ČR i v zahraničí.

Harry Macourek.
Před 25 lety zemřel skladatel a dirigent Harry Macourek