"Předáni budou zlatí, stříbrní a bronzoví slavíci v kategoriích Zpěvačka, Zpěvák a Hudební skupina včetně ceny Absolutní slavík. Uděleny budou vedlejší ceny Objev roku, Slavíci bez hranic za nejoblíbenějšího slovenského interpreta v ČR, Hvězda internetu a Cena pro nejoblíbenější píseň posluchačů Rádia Impuls," řekl Těšínský. Na galavečeru vystoupí Lucie Bílá, Karel Gott, Hana Zagorová, Eva Pilarová a další hvězdy české populární hudby.

Bez Sokana roku

"Novinkou je Cena za nejstahovanější skladbu na internetu, která bude udělena ve spolupráci s českou pobočkou Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI). Naopak nebude udělena cena Skokan roku. Podle názoru odborníků už nevypovídala přesně o tom, co se na hudební scéně děje," vysvětlil Těšínský. Stejně jako v předchozích letech se může hlasovat zasláním SMS z mobilního telefonu či prostřednictvím elektronického formuláře na adrese slavikmattoni.seznam.cz. Program je upraven tak, že z každého mobilního telefonu lze v každé kategorii hlasovat pouze jednou.

Podrobný návod jak hlasovat je i na oficiálních webových stránkách www.ceskyslavikmattoni.cz, koncipovanými jako multimediální portál s propojením na Facebook. Obsahují pravidla, pohled do historie, profily vítězů, tabulky, soutěže, kvíz, aktuální hudební novinky a ukázky klipů.

Podle Těšínského nejsou od letoška hlasovací SMS zpoplatněny vyšší sazbou jako u většiny ostatních anket a soutěží. "Kdo pošle hlas do ankety, zaplatí za SMS stejnou cenu, jako když píše třeba svým kamarádům. Kdo má v rámci paušálu SMS zdarma, bude hlasovat zdarma," podotkl.

Kontrola hlasů

Aby organizátoři zamezili spekulacím a zpochybňování výsledků, nechají letos sečtení došlých hlasů zkontrolovat auditorskou firmou SUSS Consulting. "Výsledky zpracuje jako dosud neméně renomovaná firma Scanservice. Nezávislá firma SUSS Consulting posoudí, zda byly do sčítání zařazeny a řádně sečteny všechny došlé hlasy. Výsledek šetření zveřejníme," zdůraznil Těšínský.

Loni získal svého 38. "slavíka" Karel Gott, stal se i absolutním vítězem. V dalších kategoriích obsadili první místa Lucie Bílá (pošestnácté) a skupina Kryštof. Do ankety přišlo přibližně 120.000 hlasů, o 10.000 méně než v roce 2012.