Takzvané reedice se letos dočkala celá řada slavných desek i nahrávek méně významných, které však nahrály legendy populární hudby.

Nejlepší? Radiohead

Reedice se již dostaly do hledáčku hudebních recenzentů a dostává se jim vlastních recenzí. Vydání po deseti, dvaceti, třiceti i padesáti letech je vhodná doba na zhodnocení nahrávky optikou trvanlivosti, vydavatelství se navíc často předhánějí v tom, jaké bonusy posluchačovi za jeho peníze nabídnou.

Uber. Ilustrační foto.
Uber ve světě? Na růžích ustláno nemá

K nejlepším reedicím letošního roku podle recenzentů patří nová verze desky OK Computer od britské skupiny Radiohead. Jedno z klíčových alb devadesátých let vyšlo v opulentní podobě na několika vinylech u příležitosti 20. výročí vydání nahrávky. Součástí byla řada tehdy nepoužitých skladeb, které potvrdily, jak moc silnou kapelou Radiohead v roce 1997 byli.

Skvělého přijetí se dočkala také nová verze kultovního alba The Beatles Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Nová verze vyšla u příležitosti 50. výročí premiéry desky a je šokující, jak stále aktuální tyto padesátileté skladby jsou.

Záchytné parkoviště P+R
Přidusí parkoviště pro Středočechy lidi z Opatova?

Čekání na Metallicu

Podzim bude ve znamení několika dalších návratů. Tím nejočekávanějším bude návrat možná nejlepší metalové desky všech dob Master of Puppets of Metalliky. Deska vyjde na několika vinylech, ale dočkají se i majitelé přehrávačů CD.

Výlov rybníku. Ilustrační foto.
V Praze začínají výlovy rybníků

Možná to je pro mnohé překvapení, ale právě tvrdá muzika je častým žánrem, v jehož historii hudební průmysl často loví reedice. Na začátku roku kupříkladu vyšlo nové provedení vynikající nahrávky Nine Inch Nails The Fragile.

Ale i další okrajovější zákoutí hudebního světa se tímto způsobem vracejí na světlo. Například z hip hopu se letos fanoušci mohli potěšit s deskou Death Certificate od legendárního rappera Ice Cuba, která vyšla 25 let od původní edice.

Kapitolou samou pro sebe pak je avantgarda 60. a 70. let, z níž často přicházázejí zapomenuté klenoty. K těm nejcennějším jsou reedice desek německé experimentání kapely Can. Po desce Tago Mago letos vyšla nahrávka The Singles. 

Sdružení českých taxikářů zorganizovalo 2. října v Praze protestní jízdu proti sdíleným přepravním službám typu Uber. Na snímku je kolona vozů protestujících řidičů taxislužby při jízdě od letiště.
Blokáda taxikářům nic nepřinesla. Už zítra jim hrozí tvrdá odveta

České návraty

Čeští interpreti a především jejich publikum vinyly zatím objevují zlehka. I zde se však vracejí alba, u nichž hrozilo, že by je čas příliš zanesl prachem. Na jaře se takto nové slávy dočkaly první dvě desky populární Lucie. Ta navíc zahrála několik koncertů a v příštím roce by měla vydat novou desku.

Pošta. Ilustrační foto.
Soud zrušil rozhodnutí o došetření kauzy kolem podnikatele Čadka

Druhá půlka roku přinesla a ještě přinese přinejmenším dvojici vynikajících reedicí. První je návrat desky Futuretro populárních Tata Bojs. Na dvou vinylech vychází album původně natočené v roce 2000. Kapela je v průběhu listopadu a prosince doprovodí několika koncerty.

Po deseti letech vyjde reedice legendárního alba kapely Traband Přítel člověka. Nově deska obsahuje navíc také velmi raritní verze čtyř skladeb, kdy Jarda Svoboda s Clarinet Factory zaznamenali ve zkušebně některé písně ještě před nástupem Trabandu do studia v roce 2007. A vydání desky také doprovodí speciální koncerty.

Peníze. Ilustrační foto.
Praha versus zbytek republiky: Platy se začaly sbližovat