Představilo i nový vizuální styl, který v sobě prolíná postmodernu, barvy a motivy zpěvných ptáků s nástroji. Největší tuzemská přehlídka klasické hudby nabídne 45 koncertů. Vstupenky se začnou prodávat 12. prosince od 10.00 hodin.

Festival zahájí Vídeňští filharmonikové 

Přestože Vídeňští filharmonikové zavítají na festival posedmé, zahajovat ho budou poprvé. Na provedení erbovní skladby festivalu, Mé vlasti, se budou podle ředitele festivalu Romana Bělora intenzivně připravovat. Zařadili ji, tak jako Barenboim, na program několika koncertů v této sezoně. Bělor považuje angažování prestižního vídeňského orchestru za chloubu a výsledek diplomatických jednání. Festival se dlouho snažil pro Mou vlast získat i Barenboima.

„Shodou okolností a šťastných náhod došlo k setkání těchto dvou iniciativ. O provedení (Mé vlasti) požádali Barenboima Vídeňští filharmonikové," uvedl Bělor. Ačkoliv Barenboim v minulosti odmítal, nyní souhlasil, a nechal si dokonce zaslat i videozáznam slavné interpretace dirigenta Rafaela Kubelíka z Pražského jara 1990.

Festival připomene výročí narození Monteverdiho 

Koncert by měl být opět přenášen i pomocí živého streamu na pražskou Kampu. V závěru festivalu zazní pod taktovkou Pendereckého jeho slavná symfonie Sedm bran jeruzalémských. Provede ji Symfonický orchestr Českého rozhlasu.

Pražské jaro příští rok připomene také 450. výročí narození skladatele Claudia Monteverdiho. Představí ho přední italský soubor, který se věnuje autentické interpretaci vokální hudby starých slohů, La Compagnia del Madrigale. Festival také bude pokračovat v hispánské dramaturgické lince, v níž vystoupí například španělská flamenková zpěvačka Rocía Márquezová.

Zahraje i legendární houslista Vengerov 

Slibuje ale i další uznávaná tělesa, například Torontský symfonický orchestr a jeho šéfdirigenta Petera Oundjiana, jenž přehlídku zahajoval před třemi lety. „Přijíždí s programy, které jsou poctou české hudbě a odkazují k ančerlovské tradici, která na počátku 70. let spoluvytvářela novou éru tohoto kanadského tělesa," řekl Bělor.

Na jednom ze dvou jejich koncertů zahraje legendární houslista Maxim Vengerov, který se na Pražské jaro vrátí po 18 letech. Vedení festivalu pozvalo také německého dirigenta Thomase Hengelbrocka, který přehlídku zahájil loni. Tentokrát bude řídit Pařížský orchestr.

Rozpočet festivalu je asi 80 milionů 

Po 22 letech se vrací i uznávaný interpret staré hudby - William Christie. Dirigovat bude britský Orchestr doby osvícenství (Orchestra of the Age of Enlightenment) na téma Bach a jeho francouzští současníci. Na festivalu se objeví mimo jiné i houslistka Vilde Frangová, klavírista Alexander Lonquich i sopranistka Diana Damrauová.

Rozpočet festivalu činí zhruba 80 milionů korun. Sponzoři přispívají 40 procenty, dalších 40 procent dostává z veřejné podpory zejména od ministerstva kultury a hlavního města Praha, zbylých 20 procent tvoří příjmy z prodeje vstupenek. Jejich ceny se letos pohybují od 100 do 6900 korun, přičemž ty nejdražší se prodávají na zahajovací koncert.

Čtěte také: Linkin Park se po deseti letech vrátí do Prahy