Češi a Slováci

Československý jazzový festival chce každý rok představit to nejlepší z domácí provenience. A to se i letos beze zbytku vyplnilo.

Ve čtvrtek tak na pódiu zazářil band The Loop Jazz Orchestra nebo slovenský basista Juraj Griglák, obklopený špičkovými černošskými muzikanty. Za bicí po jeho boku usedla legenda - Poogie Bell - a na saxofon válel Chris Hemingway. Pátek patřil trumpetistovi Lukáši Oravcovi, po kterém zahrál band Jazz Dock Orchestra. Poslední festivalový den uchvátila publikum česká zpěvačka Marta Kloučková.

„Hrálo se nám krásně a je pro nás velký svátek, že jsme mohli v Přerově vystoupit v kompletním obsazení, ve kterém jsme nahráli album Loving Season,“ pochvalovala si po koncertě zpěvačka Marta Kloučková. Na pódiu se po jejím boku objevil skvělý jazzový kytarista David Dorůžka a koncert zpestřilo kvarteto Clarinet Factory. V sobotu exceloval také slovenský kontrabasista Josef Fečo s projektem Young Gipsy Generation.

Městský dům v Přerově.
Městský dům v Přerově čekají další investice

Saxofonistka Camille Thurman uchvátila

Páteční koncert newyorské saxofonistky a zpěvačky Camille Thurman patřil k vrcholům festivalu. Hudebnici i přes její mládí uznávají světoví hudební velikáni, kteří o jejím talentu mluví s respektem.

Třídenní jazzový svátek pak v sobotu uzavřel mladý americký bubeník a zpěvák Jamison Ross.

„Se svým debutem získal nominaci na cenu Grammy za nejlepší vokální album a stal se vycházející pěveckou hvězdou v anketě kritiků časopisu Downbeat. V Městském domě se představil se spoluhráči z desky All for One,“ přiblížil ředitel festivalu Rudolf Neuls. A jaký byl podle něj ten letošní ročník?

„Festival je především pro lidi, takže se určitě vyplatilo pozvat kapelu Monkey Business. I když jsme se setkali s kritikou ze strany starších návštěvníků, v pátek zahrály tři skvělé jazzové kapely a finále v podání Camille Thurman bylo vynikající. Koncert Jamisona Rosse byl pak třešničkou na festivalovém dortu,“ zhodnotil.

Monkey Business. Československý jazzový festival 2019 v Městském domě v Přerově
Monkey Business roztančili Měšťák. Začal jazzový festival