Pryč jsou doby bouřlivých koncertů "punkového kabaretu" Dresden Dolls a dalších projektů, s nimiž se českému publiku Amanda Palmerová představila v minulých letech. Zpěvačce, jejíž skandální píseň Oasis měla ve zlatých dobách její kariéry zákaz vysílání v britských rádiích a televizích, přinesla ztišení tvůrčí spolupráce s veteránem alternativní scény Ka-Spelem.

Jejich společné album I Can Spin a Rainbow vyšlo před měsícem. Písničky na něj zařazené tvořily kostru programu koncertu v až po strop zaplněném a k nepřežití vydýchaném suterénním klubu. Ještě štěstí, že poklidně se vlekoucí a pochmurná atmosféra většiny skladeb nikoho nelákala do tance.

Příliš zábavné ostatně nebyly ani promluvy mezi písničkami. Stejně jako ve víc než tisíc kilometrů vzdáleném Manchesteru, kde se ve stejnou chvíli konal koncert na připomenutí obětí nedávného tamějšího teroristického útoku, se na toto téma stočila řeč i na Žižkově. Došlo však i na bezmála povinné vtípky na amerického prezidenta Trumpa. A jednu ze skladeb Palmer věnovala médiím publikujícím vymyšlené zprávy.

Koncert One Love Manchester
Vaše odvaha je naše naděje, zaznělo při koncertu Ariany Grande v Manchesteru

Několik písní sice zpíval i Ka-Spel vymóděný v ošuntělém skladnickém plášti, scéně však jasně vévodila Palmer. Vystupovala naboso a mezi písničkami s chutí upíjela ze skleničky růžového vína. Sestavu doplnil houslista Patrick Q Wright, který si v závěru večera pro zpestření na chvíli sedl za klávesy místo Palmerové. Když ho vystřídala, přidřepl si na kraji scény a zahrál na svůj nástroj přímo do ouška dychtivým dívkám nalepeným na pódium.

Koncert kapely Rammstein v Eden Aréně 28.května.
RECENZE: Terorista z Rammstein se na pódiu odpálil

I tentokrát Palmer dostála své pověsti zapálené uživatelky sociálních sítí a s nimi spojených experimentů. Koneckonců ne nadarmo před pěti lety zaznamenala úspěch na webové platformě Kickstarter, když jí jejím prostřednictvím na novou desku fanoušci přispěli částkou přes 1,2 milionu dolarů. Tentokrát to bylo levnější – pouze si nechala poradit, jestli v Praze vůbec existuje Uber a pokud ano, zda je lepší než taxi.

Uber. Ilustrační foto.
Taxislužba Uber? Velmi mě zklamala, stěžuje si řidička

Z repertoáru svých Dresden Dolls zpěvačka za celý večer připomněla jen dvě skladby - Mr. O a říznou Half Jack, která jako poslední přídavek celý koncert uzavřela. Pak už následoval jen déšť květin, kterými její největší ctitelky zasypaly scénu.