Nezaměnitelný hlas Led Zeppelin vystoupí sólově v Plzni. Doprovodí ho kapela The Sensational Space Shifters. Jejich třetí společná návštěva Česka bude stejně jako v Ostravě open-air. Koncert se uskuteční ve středu 27. července od 19 hodin v Amfiteátru Lochotín v Plzni.

Robert Plant je součástí světové hudební scény již od roku 1966, nejvíce se proslavil jako zpěvák Led Zeppelin. Je nositelem Řádu britského impéria a několika cen Grammy.

V Plzni vystoupí necelý měsíc před svými osmašedesátými narozeninami.

Vstupenky se prodávají za 1290 korun budou v prodeji v síti Ticketpro.

Robert Plant se do České republiky vrátí po roce. Loni s kapelou Sensational Space Shifters, s níž v roce 2014 vydal dobře přijaté album Lullaby and…The Ceaseless Roar, koncertoval v Brně.

Robert Plant natočil své první komerční nahrávky v roce 1966. V roce 1967 založil skupinu nazvanou Band of Joy s bubeníkem Johnem Bonhamem. Zakrátko je doplnili kytarista Jimmy Page a basista John Paul Jones a dali tak vzniknout „New Yardbirds", kteří se posléze transformovali do Led Zeppelin.

Éra Led Zeppelin skončila v roce 1980, kdy John Bonham zemřel. Svůj široký hudební záběr Plant posléze dokazoval i v rámci sólových projektů, ve kterých se k němu mimo jiné připojil i Jimmy Page.

Vydával desky s kapelami jako The Honeydrippers, Priory of Brion nebo Strange Sensation a v jeho tvorbě se odráží vášeň pro psychedelický rock, blues, africkou, tradiční a lidovou hudbu, ale i moderní elektronické styly.

Spor o Stairway to Heaven Led Zeppelin vyhráli

Robert Plant a Jimmy Page čelili nařčení, že motiv nejslavnější písně Led Zeppelin Stairway to Heaven ukradli skupině Spirit, která ho použila v písni Taurus. Page tvrdí, že skladbu až donedávna neslyšel. Řekl to také minulou středu u soudu. Podoba písní je ovšem nesporná.

Obě kapely prý v letech 1968 a 1969 jely společné turné po Spojených státech. S hudebníky z Led Zeppelin se nyní soudí zmocněnec zesnulého kytaristy skupiny Spirit Randyho Wolfa, který byl známější pod pseudonymem Randy California. Instrumentální skladba Taurus se nachází na desce, kterou má Jimmy Page doma ve své velké sbírce alb. Netuší ovšem, kdy si ji pořídil a zdali ji někdy slyšel. Dokonce podotkl, že si ani nepamatuje společné turné s touto kapelou a nikdy ji neslyšel hrát naživo.

Oba hudebníci tvrdí, že sled akordů, kterými nejslavnější skladba Led Zeppelin začíná, je prý velmi obvyklý. Stairway to Heaven do nedávna vydělala v přepočtu 12 miliard korun. Soud v Los Angeles koncem minulého týdne rozhodl, že skupina motiv skladby neukradla. Pokud by Michael Skidmore soud vyhrál, bylo by odškodné velmi vysoké. Naštěstí se tak nestalo.