Je to velký jihočeský úspěch. Po několika letech se na největším a prestižním festivalu v Česku, Colours of Ostrava, objeví někdo ze zdejšího kraje. Na akci, kde k hlavním tahákům patří zpěvačka Zaz nebo Robert Plant 
z Led Zeppelin, se představí českobudějovičtí Vees, hrající indie rock'n'roll. Musí si ovšem poradit s tím, že v druhé polovině června jim někdo vykradl zkušebnu a přišli 
o všechny kytary.

Na Colours of Ostrava jedou poprvé. „Moc to pro nás znamená, hodně si toho vážíme, protože je to nejen dobrá příležitost ukázat se širšímu publiku, ale také hodně prestižní festival. A už jenom to, že můžeme být vedle světových jmen a dobře zastoupené domácí scény, je samo o sobě velký úspěch,“ říká čtyřiadvacetiletý kytarista Matěj Vodička s tím, že jeho známí pějí na Colours ódy.

Skupina Vees z Českých Budějovic si letos zahraje na prestižním festivalu Colours of Ostrava. Na snímku kytarista Matěj Vodička.Kapela Vees hraje od roku 2006, sestavu kromě Matěje Vodičky tvoří baskytarista Jan Bernard Vaněček a bubeník František Vácha. Na Colours se snažili dostat již dříve, zadařilo se až letos, nicméně odměnou je i čas vystoupení: pátek, od půl sedmé do půl osmé večer, tedy těsně před koncerty hvězd Zaz či Monkey Business. Připravili si program s rychlejšími písničkami, mezi ně zařadí i novinky 
z chystané druhé desky.

Těšení se jim ale zkomplikovalo to, že jim zloději v druhé půli června vykradli zkušebnu v Kulturním domě Slavie. Přišli o tři elektrické kytary, dvě baskytary, mixážní pult, zesilovač i mikrofon. Na Colours si tak musí nástroje půjčit, což jim ovšem řada lidí nabídla.

Založili také sbírku na portálu hithit.cz, cílovou částku stanovili na šedesát tisíc korun a během prvního týdne se vybralo skoro 55 tisíc. „Hodně si vážíme toho, že nám lidé přispívají. Je to velká naděje, 
i když naše nástroje se už asi nikdy nenajdou,“ říká Matěj Vodička.

Skupina Vees z Českých Budějovic si letos zahraje na prestižním festivalu Colours of Ostrava. Na snímku baskytarista Jan Bernard Vaněček.Kromě jihočeských muzikantů pojede na Colours of Ostrava mnoho hudebních fanoušků. Patří k nim 35letý Tomáš Mátl z Tábora. Poprvé jel předloni, lákal ho program 
a industriální areál Dolních Vítkovic, kde bývaly vysoké pece.

„Líbilo se mi, jak je festival zorganizovaný, a hodně samotný areál: je to celkově takové futuristické, Gong je také pefektně vyřešená scéna,“ říká muž, pracující jako sanitář v nemocnici.

Loni vynechal, jel jen na akci Pohoda. Zato letos prožije v Ostravě skoro celý týden, plánuje i Festival v ulicích, který Colours předchází.

„Podíváme se v klidu po městě… Přiznám se, že jsem ani nesledoval program, 
i když Robert Plant mě samozřejmě zajímá. Ale spíš mi jde o atmosféru toho fesťáku,“ vysvětlil Tomáš Mátl.

Poprvé se loni na 'Barvy Ostravy' vypravila jeho kamarádka, 36letá Helena Klečková. S chutí si zatančila na kapelu Russkaja. „Největší megazážitek byl písničkář Damien Rice. Letos jedu hlavně kvůli jedné kapele, Bastille, líbí se mi hlas zpěváka, má charisma,“ popsala.

Colours of Ostrava 2013. Damien Rice

Již počtvrté plánuje Colours of Ostrava manažerka českobudějovického multikina Svatava Kopečková.  Zlákala ji její ostravská kolegyně. „Nejprve se mi vůbec nechtělo, protože jsem si podvědomě myslela, že Ostrava je černé a ošklivé město. Nakonec jsme se ale s manželem nechali přesvědčit a od té doby jezdíme na Colours of Ostrava pravidelně, a i kdyby nebyla žádná jiná dovolená, nevynecháme,“ říká Svatava Kopečková.

Na Ostravu změnila názor, ocelové město ji dostalo. Má 
i dobrý pocit z publika, jezdí tam podle ní slušní a vlídní lidé. A program? Skvělý. Naposledy ji nadchli kapela Acoustic Africa, Španělka Amparo Sánchez, Markéta Irglová 
a Vojta Dyk.

Zpěvačka Zaz, na snímku na festivalu Colours of Ostrava, 2012.„Muzikanti tam nechávají všechno, je to svátek muziky 
a obrovský zážitek, který nabije energií. Festival můžu doporučit, úžasně vzpruží, člověk zjistí, kolik existuje zajímavých kapel, a i přes tu dálku stojí za to se tam vypravit,“ doplnila manažerka.

Naopak poprvé letos do Ostravy míří Jitka Skořepová, mluvčí jihočeských památkářů. Propadla totiž písním zpěvačky Zaz, oblíbila si její písně La Fée, Le Long de la route, Je veux či Si.

„Poslech nahrávek z reproduktoru auta či ze sluchátek mp3 však není to pravé ořechové, proto si nenechám po loňské berlínské zkušenosti ujít další příležitost poslechnout si živelnou Francouzku na Colours of Ostrava,“ řekla Jitka Skořepová.

Program Colours of Ostrava najdete ZDE.