„Půjde o naši historicky největší šňůru. Připravujeme ji v podstatě od chvíle, kdy jsme dohráli poslední koncert loni v září. Celý tým lidí, včetně nás, maká na tom, aby byla super – po zvukové i vizuální stránce. Chceme jí udělat radost sobě i lidem,“ říká zpěvák a kytarista Petr Hrdlička. „Oproti předešlým koncertům upravíme taky playlist, zahrajeme i několik písní z posledního CD Uzavřenej kruh,“ doplňuje basák Tomáš Kmec.

klip k singlu Ve vzpomínkách od rapera Lipo
Raper Lipo kvůli nové desce sáhl i do country a folku

Zmíněné album o třinácti položkách, které je tentokrát svižnější a tvrdší, ale nechybí na něm ani tradiční balady, uvedla skupina na trh v listopadu loňského roku a už v průběhu ledna za něj převzala Zlatou desku Supraphonu (stejně jako za předchozí řadovku Hledání IDentity). „Věděli jsme, že se deska skvěle prodává, ale že to bude až takový fofr, tak to si opravdu nemyslel nikdo,“ sdělili Škwoři.

Zdroj: Youtube

Společně na ní dělali skoro dva roky, bez jakéhokoli svazování, tlaku či konkrétního konceptu, přičemž texty jsou opět dílem frontmana kapely Petra Hrdličky. „ Píšu o tom, co zažívám, co vidím kolem sebe – o běžných lidských či partnerských vztazích, o společenských tématech,“ uvádí. „Jenom jednou jsem si nechal napsat text někým jiným a nebylo to ono. Neuměl jsem se s ním ztotožnit, nešel mi ‚do huby‘. Takže si všechny texty píšu sám. Obecně mám za to, že písnička by měla vyjadřovat názor toho, kdo ji zpívá,“ vypráví Hrdlička.

z hudebního festivalu Sziget
Sziget zve na Arctic Monkeys, Kendricka Lamara či Liama Gallaghera

Deska vznikla v produkci Leo Holana, který po osmnácti letech a po vzájemné dohodě ze Škworu odešel. Nahradil jej Martin Volák. „Je to náš kamarád, už dávno se nechal slyšet, že by se rád stal naším členem. Byl pro nás jasnou volbou – líbí se nám, jak funguje na jevišti, je to výborný kytarista. Jen šlo o to, aby ukončil své závazky u jiných kapel, což se i stalo. Byla to naše podmínka,“ říká Tomáš Kmec a podotýká, že v rámci příprav na turné všichni společně dlouho a intenzivně pilovali souhru. „Bude to masakr. Těšíme se! Výhoda byla, že Martin uměl náš repertoár už dávno dopředu.“

Dagmar Andrtová - Voňková
Alternativa i jazz. Žánroví Andělé se předají během těch hlavních

V pořadí desáté studiové CD Uzavřenej kruh tak i vzhledem k personální změně v kapele dostalo symbolický význam. „V pomyslném kruhu se člověk motá pořád dokola, aniž si to třeba uvědomuje. Ať chce, nebo ne, podobné věci dělá pořád. Jestli ale deskou něco uzavíráme, nebo spíš se nad tím malinko zamýšlíme, je dvacet let naší existence. Strašně to uteklo. Koncert v O2 areně tak nakonec dává našemu konání smysl. Teď jde o to, aby si ho lidé užili, aby s námi slavili – nejen v Praze, ale na všech našich koncertních zastávkách,“ dodává Petr Hrdlička.