Na pódiu se vystřídají nejen ocenění a předávající, ale i hosté. Galavečer zahájí Lucie Bílá s písní Chyba lávky. V průběhu akce všichni zavzpomínají na letos zesnulou zpěvačku Věru Špinarovou a zazní její největší hit. Vzpomínka bude patřit i dalším, kteří letos odešli do hudebního nebe. Svou účast na pódiu potvrdili i Vladimír Polívka, Marta Jandová, Anna K a moderátoři Televizních novin Lucie Borhyová a Rey Koranteng.

Lucie Bílá
Lucie Bílá: Je třeba se smát, nosit lidem radost

Jedním z nejsilnějších okamžiků má být vystoupení Marty Kubišové, která letos ukončila aktivní kariéru. S diváky se symbolicky rozloučí písní Modlitba pro Martu.

O Českého slavíka v kategorii Objev roku zabojuje i mladá, nadějná kapela Poetika, která vydala v září debutové album Trinity. „Je to možnost dostat naši hudbu i k uším těch, kteří o Poetice doposud nevěděli, a krok, který nám snad pomůže odehrát příští rok co nejvíce koncertů pro co nejvíce posluchačů,“ říkají o nominaci členové skupiny.

Zkušenosti a zážitky

Nebýt tragické události, jež se odehrála v její spřátelené kapele Mirai, měly by už za sebou společné turné, které je odloženo na jaro příštího roku. Na něm zazní Trinity naživo. Jedinou zachovanou zastávku celé šňůry byl Lucerna Music Bar, kde poslední říjnový den obě hudební naděje své desky pokřtily.

„Koncert byl pro nás zatím nejsilnějším zážitkem a tím nejlepším, co jsme na klubové scéně zažili. Jsou to pro nás nové a cenné zkušenosti a děkujeme za ně! Těšíme se na březen a společnou šňůru s Mirai. Tahle první ochutnávka za to stála,“ shodují se kluci z Poetiky, již tvoří Eduard Rovenský (textař a rapper), Ondřej Brejška (textař a zpěvák) a Dan Hrdlička (produkce).

Aneta Langerová.
Aneta Langerová se živě loučí s CD Na Radosti

Posílení úspěchem svých singlů Zkouším žít a Každou vteřinou, které to dotáhly ke čtyřem milionům zhlédnutí na YouTube, se rozhodli nahrát plnohodnotné CD, jež by ukázalo, čeho jsou – v dobrém slova smyslu – schopni. „Nakonec trval celý proces skoro dva roky. Za sebe můžu říct, že je to to nejlepší, co jsme udělali,“ říká Eda Rovenský na adresu alba Trinity, které obsahuje celkem deset žánrově rozmanitých písní (singl Trinity mimochodem pronikl mezi pět nejhranějších českých písní v rádiovém éteru). „Nechtěli jsme být taková ta kapela, která vydává akorát singly, točí k nim klipy a ‚jede‘ jen na jejich zhlédnutí. Měli jsme prostě pocit, že máme lidem daleko víc co říct,“ navazuje Dan Hrdlička.

Co ve vás je?

Faktu, že jejich deska vyšla pod hlavičkou profi vydavatelství SinglTon/Universal Music, si považují. „Měli jsme naprosto volnou ruku. Martin Červinka, který nás zastupuje, nám řekl – kluci, ukažte, co ve vás je. Ničím nás nelimituje. Cítili jsme z jeho strany maximální podporu,“ dodává Ondřej Brejška.

Michal David v Ostravě. Akce s názvem V jiném světle! na prostranství na Nové Karolině.
Diskotékový mejdan Michala Davida

Poetika se zároveň pro účely živého koncertování obklopila dalšími dvěma hráči – Davidem Hofferikem (bicí) a Tomášem Kozinou (kytara). „Šli jsme tou cestou, že jsme nehledali profesionální hudebníky, kteří by nás doprovázeli na koncertech, ale plnohodnotné členy kapely. Takže Poetika už dnes nejsou jenom tři jména,“ sděluje Eda Rovenský.

Mirai & Poetika Tour 2018

9. 3. Chodov  – Kulturní a společenské centrum Chodov
10.3. Plzeň - Buena Vista club
16. 3. Vratislavice - Kulturní centrum Vratislavice 101010
17.3. Velké Meziříčí - Jupiter klub
21.3. Brno - Metro music club
23.3. Ostrava - club Barák
30.3. České Budějovice - Kulturní dům Vltava
31.3. Valašské Meziříčí - M-Klub
8. 4. Praha – Lucerna Music Bar