Někteří z nich figurují i v jeho nové knížce Slovo obraz rokenrol, která přináší sedm „inspirativních rozhovorů napříč uměním“. Sympatické na této publikaci je, že autor svá povídání postupem času rozvíjel. To znamená, že například s americkou písničkářkou Suzanne Vega pracoval na interview ještě dlouho poté, co byla hostem ve „Švanďáku“. Odchytával ji při jejích dalších návštěvách Česka a dialog s ní neustále doplňoval a aktualizoval.

BROUCI JSOU VĚČNÍ. Jejich nejslavnější album Abbey Road už zase válcuje hitparády.
Beatles bodují. I po padesáti letech

Dalším kladem knihy je skutečnost, že některé umělce Hrbek zastihl v jejich domácím prostředí. Třeba Klause Voormana, který se svými kamarády z britské skupiny Beatles zažil divoká léta v Hamburku, vytvořil slavný obal jejich desky Revolver a kromě toho si jako baskytarista zahrál na mnoha ikonických nahrávkách (včetně hitu Carly Simonové You’re So Vain).

Nick Cave
Nick Cave překonal tvůrčí blok. Na novince hledá cestu z nicoty

David Hrbek své hvězdy umí rozmluvit tak, že mu vyprávějí i o velice intimních věcech. Virtuozní kytarista Tommy Emmanuel o tom, jak ho po 14 letech opustila žena, Suzanne Vega o vztahu s nevlastním otcem i o erotickém pnutí, které v mužích vyvolává její hlas. Fotograf Mike McCartney, kdysi člen satirické skupiny Scaffold, s ním sdílí vzpomínky na bratra Paula. A Lou Reed se mračí. Rokenrol, jak má být.