"Jsem hrozně smutný ze zprávy, že Chuck Berry odešel. Chtěl bych mu poděkovat za všechnu tu hudbu, která nás inspirovala," uvedl na twitteru Mick Jagger. Podobně se vyjádřili i další členové skupiny Rolling Stones, která do svého repertoáru převzala některé Berryho nesmrtelné skladby. "Zhaslo jedno z mých největších světel," povzdechl si například kytarista Keith Richards.

"Bůh mu žehnej," uvedl kromě jiného bubeník Ringo Starr ze slavné kapely Beatles, která také hrála Berryho písničky jako například "Rock and Roll Music". Už zesnulý John Lennon svého času Berryho ocenil, když o něm řekl, že "v 50. letech, kdy lidé zpívali 'O bejby, já tě tak moc miluju', zpíval dobré a inteligentní texty".

Památku rokenrolové ikony uctili dále například Joan Jettová, Greg Allman, Lennie Kravitz, Keith Urban či Huey Lewis. Bob Dylan nazval Berryho "Shakespearem rokenrolu".

Čtěte také: Zemřel průkopník rokenrolu Chuck Berry, bylo mu 90 let

"Jsem tak smutný, že odešel Chuck Berry - velká inspirace. Bude chybět každému, kdo miluje rokenrol," reagoval Brian Wilson z The Beach Boys. "Byl nesporným králem," vzdal čest zesnulému kytarista Guns N' Roses Slash.

"Byl víc než legenda, byl zakládajícím otcem. Jeho vliv můžete slyšet v každé rokenrolové kapele mojí generace," poznamenal Rod Stewart.

90 let není špatné na rokenrol

Smutek a dojetí neskrývaly ani další osobnosti. Jako jeden z prvních reagoval spisovatel Stephen King: "Zemřel Chuck Berry. To mi láme srdce, ale 90 let není špatné na rokenrol." Truchlí i astronaut Scott Kelly, herec Arnold Schwarzenegger a členové baseballového týmu z Berryho rodného města St. Louis ve státě Missouri.

"Ten člověk byl neoddělitelný od své hudby - oba byli naprosto originální a výrazně američtí. A cestou změnil naši zemi a historii populární hudby," konstatoval bývalý americký prezident Bill Clinton.

Když americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) vyslal v roce 1977 do vesmíru sondy Voyager I a II, bylo na jejich palubě album, které mělo vysvětlit případným mimozemšťanům pozemskou hudbu. Obsahovalo jednu rockovou skladbu, a to Berryho Johnny B. Goode, poznamenala agentura AP.

Přečtěte si: Pohřeb kardinála Vlka bude v sobotu v katedrále sv. Víta

Chuck Berry složil v 50., 60. a 70. letech 20. století vedle písně Johnny B. Goode řadu mnoho dalších hitů jako Maybellene, Roll Over Beethoven, Sweet Little Sixteen, School Days, My Ding a Ling, Thirty Days, No money down, Rock and Roll Music a Carol

Legendární muzikant Berry vystoupil dvakrát také v Česku, a to v roce 1996 v Brně na jednom předvolebním mítinku a v lednu 2005 v pražské Lucerně.