Na odhalení sochy Věry Špinarové v přesné životní velikosti se do Husova sadu přišlo podívat bezmála pět set lidí. Někteří se jen letmo zastavili. Jiní čekali ještě dlouhé desítky minut, aby si mohli zpěvačku nerušeně vyfotit.

Líbí se vám socha? Hlasovat můžete pod článkem.

Busta rodáka a slavného herce Vladimíra Menšíka nově zdobí prostor před budovou ivančické základní školy.
Slavný rodák Menšík má v Ivančicích novou bustu. I s charakteristickým párátkem

„Pracoval jsem na této soše dlouhou dobu, zhlédl spoustu dokumentů i fotografií, nastudoval jsem si její život,“ řekl při odhalení svého díla sochař David Moješčík s tím, že výsledná podoba je jakýmsi průřezem zpěvaččina života.

„Po její smrti jsme se Věru Špinarovou rozhodli uctít sochou. Na jejím ztvárnění a věkovém provedení jsme se dohodli i s jejím synem,“ připojila starostka Moravské Ostravy a Přívozu Petra Bernfeldová.

Syn jí odmítl odhalit

Právě zpěvaččin syn Adam Pavlík měl sochu odhalit. Když ale v pondělí při nešikovné montáži uprostřed dne vyšla s předstihem najevo její podoba, změnil názor a v úterý odpoledne jen zůstal skrytý v davu.

Staroměstská radnice - orloj.
Opravený orloj se představí veřejnosti. Apoštolové vyjdou z nových okének

„Ubezpečuji, že dnes tuto sochu v této podobě určitě neodhalím, protože s ní já a celá moje rodina zásadně nesouhlasíme,“ napsal už dnes ráno na sociálních sítích.

Na místě pak Pavlík vzkázal: „Toto není moje maminka. Nepoznávám ji a jsem zklamaný.“ Mezi lidmi se šířila také výzva odmítající vznik soch osobností bez řádné výběrové soutěže.

Je neoddiskutovatelné, že socha Ostravu rozdělila. „Děs a hrůza, já ji v tom nevidím,“ komentovala živě jedna z přítomných seniorek. „To je přímo ona, ty rysy, ten typický pohyb, ve kterém je vyobrazena,“ doslova se rozplývala další přihlížející žena. „Je to krásné, jsem překvapena,“ potvrdila slova své vrstevnice Anna Vosíčková.

Marta Kubišová je jednou z tváří Národních oslav 100 let výročí republiky.
Republiku čeká největší show za posledních sto let