Vydali společnou nahrávku Aftershocks, na které si přizvali do rytmické sekce jedny z nejproslulejších jmen současné rockové scény, bubeníka Virgila Donatiho a baskytaristu Billyho Sheehana.

„Kocáb měl skutečně obrovský vliv na moji hudební kariéru. Hodně jsem se toho od něj naučil. Děláme všechno dohromady, je mi velkou inspirací. Začali jsme jako hudebníci, ale teď jsme velcí přátelé, strašně rádi spolu pracujeme," řekl v rozhovoru Proudfoot. Na české hudební scéně před lety na pozvání bubeníka Klaudiuse Kryšpína nečekaně objevil boku Kocába v sestavě Pražského výběru II. Jejich spolupráce neskončila ani poté, co se obnovila původní sestava legendárního Pražského výběru s kytaristou Michalem Pavlíčkem.

V první desítce nejprodávanějších desek

Aktuální projekt Aftershocks je společným dílem Kocába a Proudfoota s výrazným vkladem Donatiho a Sheehana. „Všechno jsme s Kocábem skládali společně. Napsal jsem spoustu textů, Michael udělal všechny melodie a aranže. V Austrálii mám kapelu, ale tenhle projekt je teď pro mě největší prioritou v Evropě," uvedl majitel kytary Fender Stratocaster s tím, že evropská hudební scéna je podle něho mnohem otevřenější tvrdé hudbě nebo hudbě progresivní než scéna v Austrálii.

Právě láska k tvrdé muzice, která se projevuje na nahrávce Aftershocks, prý oba muzikanty pocházející z různých inspiračních prostředí spojuje. „Já přistupuju k hudbě z více rokenrolového úhlu, Michael má klasický a progresivní přístup, ale je to příjemná kombinace a ten trochu odlišný přístup k práci je vzrušující," sdělil Proudfoot.

Oba hudebníci se nyní soustředí na propagaci alba Aftershocks, které se již měsíc drží v první desítce nejprodávanějších desek v ČR, hudebníci natočili klipy k písním Anna Drops a Praying, nyní uvažují o koncertní podobě své nahrávky. Z finančních a časových důvodů však bude velmi těžké pozvat muzikantské hvězdy Donatiho a Sheehana. „Není to snadné, uvidíme, ale je i hodně skvělých českých hudebníků, s nimiž bychom chtěli hrát," podotkl Proudfoot.

Schází mu mořské pláže a dělá mu potíže čeština

Stejně obtížné je to podle Proudfoota i s prosazením nahrávky Aftershocks v zahraničí. „Moji přátelé v Austrálii desku slyšeli a líbila se jim. Ale není to jednoduché, je to otázka marketingu, protože všude je tolik desek, každý den vycházejí zajímavé nahrávky."

V Praze, kde v posledních letech tráví mnoho času, Proudfootovi schází mořské pláže a dělá mu potíže čeština. „Ale líbí se mi ta kreativní energie, rád tady píšu muziku. A vůbec se mi líbí v Evropě, je tady všechno blízko, můžu si zajet do Anglie, Francie či do Itálie. Taky se mi líbí, jak si jsou v vás rodiny velmi blízké, tráví spolu hodně času," dodal.

Proudfoot začal hrát na kytaru ve svých 11 letech. Mezi jeho vzory patří Led Zepplin, AC/DC, Jimi Hendrix, Cream a australský kytarista Tommy Emmanuel. Natočil sólové instrumentální album Lick 'Em a s rockovým triem nahrávku Animal. V Austrálii je členem kapely The Nerve.