Budapešť Prvním headlinerem festivalu je Kendrick Lamar, americký rapper a sedminásobný držitel ceny Grammy. Jeho poslední album Damn, vydané v loňském dubnu, se přehouplo přes více než 3 miliony prodaných kusů a nyní válcuje žebříčky s označením nejlepší nahrávka roku 2017

Krajina předměstí
Nostalgický svět Kamila Lhotáka se vrací. Ve správnou dobu

Další hlavní hvězdou bude norský DJ a producent Kygo, který svou jedinečnou elektronickou hudbou přináší výpověď o současné generaci. Jeho debutový singl Firestone zhlédlo na YouTube na 484 milionů lidí a na Spotify se pyšní více než 560 miliony přehrání. Trojici zveřejněných headlinerů uzavírají Mumford & Sons, králové současného anglického folk rocku, jež jsou mimo jiné držiteli cen Brit Awards a Grammy Award.

Zdroj: Youtube

Ex-Oasis či The Kooks

Velká očekávání také vzbuzují další jména. Star Liam Gallagher je britský hudebník a skladatel, známý především coby frontman zaniklé rockové skupiny Oasis. Po skvělém koncertě jeho bratra Noela na Szigetu v roce 2016 je na řadě Liam, aby předvedl fanouškům festivalu své písně.

Společně Glen Hansard s Markétou Irglovou účinkovali v irském hudebním filmu Once z roku 2006, pro který složili a nahráli hudbu. Za romantickou píseň Falling Slowly z tohoto filmu získali Oscara za rok 2007.
Oscara za filmovou píseň nedostávají hvězdy

Mezi řadou na Szigetu známých jmen, jako jsou například Bastille, The Kooks či Everything Everything, by neměl v letošním programu zapadnout ani americký poprock band Goo Goo Dolls, který má na kontě více než 12 milionů prodaných alb. Anglickou rockovou scénu, která se u Szigeťanů těší velké oblibě, budou také prezentovat Wolves Alice, Nothing But Thieves.

Britský indie rock

Na konci ledna přibylo ještě jedno atraktivní jméno. Ikonická britská indie-rocková kapela Arctic Monkeys je v současnosti jedna z nejuznávanějších kapel Velké Británie a patří mezi klíčové kapely rockové scény nejen pro své vrstevníky.

Dagmar Andrtová - Voňková
Alternativa i jazz. Žánroví Andělé se předají během těch hlavních

Čtveřice vydala pět alb, která jsou uznávaná hudebními kritiky, za své desky získala prestižní ocenění (BRIT Awards, NME Awards). Na Sziget přiveze kapela poctivou porci anglického indie-rocku.

Festival Sziget
8. –15. srpna
Ostrov svobody, Budapešť
50 stanovišť, 200 událostí denně
Kapely: Arctic Monkeys, Kendrick Lamar, Kygo, Mumford & Sons, Liam Gallagher, Bastille…