„Program je téměř kompletní. Jen usazujeme časy a dolaďujeme poslední jména," řekl jeden z organizátorů RfP, Michal Thomes.

Kolik kapel a hudebníků vystoupí letos na RfP?
Máme na programu asi stovku kapel, muzikantů, DJs,.. Slibujeme legendy, nejžhavější jména současné scény i naděje, které možná zatím nedobyly svět, ale o kterých ještě v budoucnosti rozhodně uslyšíme.

Byl problém přilákat na festival The Offspring?
Jednání byla rychlá, snad si vzpomněli, že na RfP již v roce 2008 hráli a líbilo se jim u nás. Počtem lidí na jednotlivém koncertu patří jejich „kotel" (vedle Muse a The Prodigy) k největším v historii festivalu.

A co doprovodný program?
Každý rok se snažíme festival posouvat o několik kroků dál. Doprovodný program je něco, na co jsme se s gastrem v posledním roce dost zaměřili. Máme připravenou spoustu aktivit od kultury po sport. Letos bude v areálu třeba novocirkusová scéna, kde párkrát vystoupí La Putyka, divadlo Studna chystá svou scénu a bohatý program. Pobaví různí street performeři, chybět nebude graffiti či Showtime parties. I ty loni fungovaly skvěle.

Potom tu máme sportovní aktivity. Vše odpálí tradiční cyklojízda, u kol zůstaneme i na samotném festivalu, kde bude několik exhibic na U-rampě včetně závodu na minirampě. Kdo ke sportování potřebuje balón, potěší ho hřiště na beach volejbal, nohejbal i basketbalový koš. Dámy si tu zacvičí jógu či aerobic, nezapomínáme ani na tzv. „hospodské" sporty: Stolní fotbálek a šipky. A návštěvníci si zkusí i pukec tam dokonce Turnaj měst.

Lístky ještě jsou?
Celofestivalové lístky jsou a budou i na místě. Ovšem jednodenní lístky, zejména na pondělí, kdy hrají The Offspring a Bullet for my Valentine, a úterý, kdy vystoupí Massive Attack, mizí poměrně rychle. A protože jejich počet je omezen, může se stát, že se vyprodají ještě před začátkem samotného festivalu.

Letos bude RfP „jen" v Hradci, loni byla i Plzeň. Neuvažovali jste udělat třeba RfP II někde jinde než v Hradci?
Loňský Rock for People Europe, ten byl dost speciálním projektem pro Evropské hlavní město kultury Plzeň. Ale letos se soustředíme už jen na tradiční festival v Hradci a doufáme, že opět bude stát za to! Ohlasy máme na zveřejněný program zatím skvělé, tak už jen to pěkné počasí… (kos)