„Budeme se opět snažit objevit mladé hudební talenty, jakou byla v letošním roce bezesporu Ella Eyreová nebo kapela Childhood. Budeme také pokračovat v trendu poskytnout větší prostor domácím interpretům, který se letos projevil samostatnou scénou Check the Czech," uvedla k dramaturgii 12. ročníku Barbora Šubrtová.

Jedním z dramaturgických bloků, na které se mohou návštěvníci těšit, je větší zastoupení slovenských kapel. „Slovenská scéna zažívá v poslední době opravdový boom, který bychom chtěli divákům ukázat," podotkla Šubrtová.

Hlavní program se loni uskutečnil poprvé v Kinského zahradě, kde byly umístěny dvě jediné zpoplatněné scény. Na ostatní byl vstup zdarma. Na nové scéně v Kinského zahradě se například představila britská zpěvačka Ella Eyreová nebo argentinský soubor Bajofondo.

60 tisíc lidí

„Atmosféra Kinského zahrady a divácké reakce během hlavních koncertů v nás vyvolaly motivaci posunout se opět někam dál a objevovat nová místa. Na detaily si ale, prosím, počkejte do konce ledna, až za sebou budeme mít důležitá jednání a my, doufáme, překvapíme tím, co se bude příští rok dít," sdělili pořadatelé David Gaydečka a Martin Voňka.

I v tomto roce budou organizátoři United Islands pokračovat v pořádání samostatných klubových koncertů, už 10. února se do Prahy vrátí DJ Shadow, který kvůli zrušenému letu nemohl vystoupit na festivalové afterparty. V klubu Roxy vystoupí společně se svým dlouholetým dýdžejským kolegou Cut Chemistem. Po úspěchu na hlavní scéně během 10. ročníku se v březnu do metropole vrátí i izraelská indie rocková kapela Acollective a americký bluesový kytarista Bernard Allison.

Jedenáctý ročník festivalu United Islands, který se v metropoli konal od 19. do 21. června, navštívilo přibližně 60.000 lidí. Přes 150 hudebních projektů vystoupilo na osmi venkovních scénách a ve 20 pražských klubech. Festival odstartoval tradiční Klubovou nocí, která ve 12 pražských klubech představila přes čtyři desítky objevů z tuzemské hudební scény.