Letošním debutantem festivalu se 21. listopadu stane francouzský rodák David Fray. Reprezentantem české klavírní školy bude Tomáš Víšek, jenž přinese zajímavé svědectví o Rudolfu Firkušném jako skladateli. Letošní novinkou bude koncert věnovaný hře na dva klavíry v podání sesterského dua gruzínského původu Chatii a Gvanci Buniatišviliových, který festival uzavře.

Klavír. Ilustrační foto.
V Rudolfinu 19. listopadu začne Firkušného klavírní festival

Nejslavnější český pianista 

Pražský festival nese jméno klavíristy Rudolfa Firkušného, který se proslavil mimořádnou hudebností, expresivním projevem a skvělou technikou hry. Vystupoval na nejvýznamnějších světových pódiích. Byl žákem Leoše Janáčka, Viléma Kurze a Josefa Suka a také přítelem Bohuslava Martinů, který mu věnoval mnoho svých skladeb.
Zřejmě nejslavnější český pianista minulého století se narodil v roce 1912 v Napajedlech na Zlínsku. Po nacistické okupaci žil Firkušný v Paříži, v roce 1940 ho exilová vláda vyslala do USA. Po skončení války se vrátil do Československa a účinkoval na prvním ročníku Pražského jara. Po roce 1948 se rozhodl zůstat v zahraničí, na Pražském jaru znovu vystoupil až po pádu komunismu. Rudolf Firkušný zemřel v roce 1994 v USA.

Garrick Ohlsson na Pražském jaru.
V Rudolfinu začne Firkušného klavírní festival, zahraje Ohlsson