„Vánoční album jsem se chystal natočit už dřív, ale nikdy jsem to nestihl. Kvůli množství koncertů a jiných projektů jsem se vždycky „probudil“ až v listopadu. Je pravda, že letos jsem si dal už v lednu závazek, že to album natočím. A když do toho přišla epidemie koronaviru, měl jsem najednou spoustu času si s ním vyhrát. A protože písničky z desky mají nejen slovenské, ale i české texty, nazval jsem ji Moje československé Vánoce. Doufám, že lidem zpříjemní či navodí vánoční pohodu,“ říká Vašo Patejdl.

Jaromír Nohavica
Od Ikara ke dnešku: Nohavicovo nové století

Texty pocházejí od tvůrců, jako je Kamil Peteraj, za českou stranu zmiňme třeba Eduarda Krečmara… Jak jste postupoval při sestavování písní z alba?
Jsou průřezem mé „vánoční“ tvorby za posledních několik desetiletí. Vybíral jsem z těch, které jsem v minulosti napsal pro své kolegy a kolegyně, znovu jsem je nahrál a nazpíval, k tomu přidal dvě novinky (Kouzelná noc s textem Radima Vaňka a Adam a Eva s textem Ľuboše Zemana).

Jako bonus jsem použil dvě starší nahrávky, abych sobě i posluchačům připomněl atmosféru jejich vzniku. Jde o Staré svetlo Vianoc písničku z roku 2000, která vyšla na albu Láska je stvorená. Druhá bonusová píseň Slávnosť úprimných slov je ze stejnojmenné SP desky, která vyšla už v roce 1987. Tu jsem napsal spolu s Marikou Gombitovou. Autorem textů k oběma skladbám je Kamil Peteraj. Šlo o vánoční projekty, na kterých se podílelo více známých zpěváků a zpěvaček.

V už zmíněné písni Adam a Eva jste ke zpěvu přizval Heidi Janků. Jde o jakousi náhradu za to, že ze známých důvodů spolu nemůžete odjet turné? Posluchači vám mimochodem musí hodně chybět…
Hodně mi chybí a mrzí mě, že jsem musel své vánoční turné zrušit. Připravovali jsme ho skoro dva roky, a tak jen doufám, že se nám koncerty podaří uskutečnit příští rok.

Hudebník Pekař s kapelou
Dlouho jsem se věnoval tanci a hodně mu dlužím, říká hudebník Pekař

Od začátku jsem s Heidi počítal jako s hostem, a proto jsme se domluvili, že na mém vánočním albu, které jsem chtěl na turné představit, si spolu zazpíváme novou písničku. Nebyla to naše první spolupráce, před lety jsme nahráli píseň Ztracený ráj.

Teď obecně máte vlastně Vánoce rád?
Ano, Vánoce mám rád. Vždycky to pro mě byly a jsou svátky rodinné sounáležitosti, pohody a lásky. Stejně tak mám rád i koledy, které u nás znějí od rána do večera. Přeruší je jen nějaká klasická pohádka v televizi. Ještě donedávna jsem Vánoce vnímal jako chvíle vydechnutí po celém rušném roce, letos to budou spíš svátky naděje, že se náš život snad brzy vrátí do starých kolejí.