Tzv. Velký letní koncert bude velkolepým zážitkem, který ocení nejen milovníci hudby a sborového zpěvu. Koncert začíná ve 20 hodin vystoupením stodvacetičlenného chlapeckého sboru, který předvede svoji sílu a kvalitu za doprovodu symfonického orchestru Filharmonie Hradec Králové.

Kromě litoměřického sboru Páni kluci vystoupí ještě sbory Bonifantes z Pardubic a Pueri Gaudentes z Prahy. Repertoár koncertu bude složen ze skladeb Gloria od Johna Ruttera, Moravské dvojzpěvy od Antonína Dvořáka či Carmina Burana od Carla Orffa.

Jednoznačným vrcholem večera bude pak světová premiéra kantáty Jana Jiráska pro chlapecký sbor a symfonický orchestr nesoucí název Máj, která byla speciálně pro tento koncert složena.

Předprodej a rezervaci vstupenek zajišťují MKZ Litoměřice.

Plakát na koncert.Zdroj: archiv

ROZHOVOR: Mácha jako hudební drama může znít skladba, kterou Páni kluci uvedou ve světové premiéře

Litoměřice - Bude to síla a zážitek, až Páni kluci pod vedením sbormistra PaedDr. Václava Hanče, ředitele ZŠ Boženy Němcové v Litoměřicích, představí domácímu publiku Jiráskovu unikátní skladbu „Bez konce láska je" se sbory z Prahy a z Pardubic. Vstupenky na sobotu 20. 8. jsou k mání za 250 korun, více o koncertu řekl Deníku sám Václav Hanč s tím, že celý koncert bude trvat asi hodinu a půl.

Čeká vás závěrečné soustředění před unikátním koncertem. Kde přesně, proč právě tam a co vše se tam bude dít?

Společné soustředění je důležitou částí přípravy koncertu, protože jsme nacvičovali repertoár na koncert s dalšími dvěma chlapeckými sbory odděleně. Zde vše spojíme, a jak doufám, doladíme dle představ dirigenta koncertu, kterým je Jan Míšek. Proto jedeme do Horního Jelení u Holic. Na závěr soustředění budeme zkoušet i s filharmonií.

AŤ JE AUTOR SPOKOJEN

Kolikrát na soustředění celá skladba zazní? Bude to také v přírodním amfiteátru?

Protože se jedná o premiéru, určitě ji budeme nacvičovat velmi intenzivně. Zároveň se budeme společně snažit provést ji co nejlépe, aby co nejvíce odpovídala i představám autora Jana Jiráska (též autor hudby k filmu Kytice).

Jak běžná taková soustředění jsou, jak se na to těšíte Vy a jak členové sboru?

Soustředění je běžnou součástí práce každého výběrového sboru, stejně tak je tomu i u našeho chlapeckého. Letos jsme s chlapci už jedno týdenní absolvovali, ale to bylo s přípravnými sbory. Na toto soustředění se já osobně, ale myslím, že i kluci ze sboru, těšíme, protože to bude jedinečná práce spolu s dalšími chlapeckými sbory… Dohromady tam bude víc než 120 výborně zpívajících kluků.

DÍKY MÍSTOSTAROSTOVI

Kdo vymyslel název skladby, popřípadě odkud pochází? Jak jste se na jejím vzniku a na názvu podíleli? Jakým nápadem, například?

Když jsem byl místostarostou K. Krejzou vyzván, zda bych nerealizoval s Pány kluky velký letní koncert v Litoměřicích, věděl jsem, že na tak velké akci se musí podílet více sborů. Třeba v minulých dvou letech se podobného koncertu účastnily prakticky všechny litoměřické sbory. Proto jsem oslovil kolegy sbormistry v Pardubicích a v Praze a po diskuzích s nimi vyplynulo, že by bylo velmi originální, pokud by pro tento koncert a pro chlapecké sbory byla složena nová skladba.

Přemýšleli jsme a logicky nás napadlo téma Karla Hynka Máchy a jeho Máje. Skladatel Jan Jirásek použil fragmenty z této básně a skladbu nazval současněji Bez konce láska je. Finančně pak zajistilo vytvoření této skladby město Litoměřice.

Kolik lidí celkem na koncertě vystoupí? A vše to budou opravdu jen muži?

Rozhodně to budou jen mužští a chlapečtí zpěváci… Těch bude asi 120, k tomu šedesátičlenná filharmonie. Ale předpokládám, že v ní budou také ženy.

KLUCI ZPÍVAJÍ I ALTY

Zpívající ženy by vám „překážely"? V jejich podání by byla skladba jiná, nebo to vše vychází z jisté tradice?

Jedná se o koncert chlapeckých sborů, ale jejich zvuk je úplný. Ženské hlasy soprány a alty totiž zpívají malí kluci, kteří ještě neprošli hlasovou změnou. Chlapecké sbory vynikají krásnými „zvonivými" soprány, ty jsou specifikum tohoto druhu těles. Mimochodem, těchto českých chlapeckých sborů je asi jen pět a tři z nich na našem koncertě vystoupí. Historicky mají tato tělesa obrovskou tradici v celé Evropě, ale také u nás v Česku.

MOZART I DALŠÍ KLASICI

Kolik skladeb, byť menších, s podobnou tematikou mají Páni kluci na repertoáru?

Náš sbor jich má v repertoáru řadu. Zpíváme takzvaný klasický repertoár (mj. skladby W. A. Mozarta, C. Francka, skladby skladatelů současné vážné hudby), ale i úpravy lidových písní, spirituálů i sborové úpravy současné populární hudby.

Která je nejvíce unikátní?

Odpověděl bych spíše, která nám dosud nejvíce „sedla". Tou je Epigrammaton libri, na dva tisíce let starý text. (V českém překladu ji složil současný hudební skladatel Josef Marek.) Byla to pro nás událost, s Pány kluky jsme za její provedení získali zlatou medaili na prestižní mezinárodní sborové soutěži v Olomouci.

Co se dál bude dít se skladbou na motivy Máje K. H. Máchy Bez konce láska je?

Doufám, že bude mít co nejvíce uvedení.

ORCHESTR MÁ 60 LIDÍ!

„Skladba je dramatická a strašidelná, doufejme, že posluchače zaujme," řekl jste o Jiráskově kompozici, kterou uvedete živě s Filharmonií Hradec Králové. V čem to bude náročné?

Doprovodí nás šedesátičlenný orchestr. Hudba Jana Jiráska je plná barev, bouřlivou atmosféru v ní střídá něžná melodie, je to náročná, ale krásná hudba. Těšíme se, až ji uslyšíme v provedení s celým orchestrem.

Doprovodí vás na nějaký nástroj také sám autor?

Určitě ne. Není členem Hradecké filharmonie.

Vznikne záznam nahrávky či „videoklip"?

Věřím, že minimálně ukázky z koncertu budeme moci prezentovat. U celé skladby ještě nebyla řešena autorská práva a také bude důležité, jak celé provedení dopadne…

SPOLU 15 000 ZPĚVÁKŮ

Po kolikáté se s jinými pěveckými sbory Páni kluci na podobné záležitosti podílejí?

Na takovémto koncertě poprvé, i když jsme s Pány kluky zpívali hlavně v zahraničí, na společných koncertech s dalšími sbory. Například v Rize na světové sborové olympiádě jsme se podíleli na koncertě, kde vystoupil „mega" sbor. Ten zde čítal na 15 000 zpěváků.

Počítáte s uvedením nové skladby také v zahraničí? A poté s nahrávkou na album?

Zatím nepředbíhejme.

Koho na koncert zvete? Pro koho by mohl být zajímavý?

Zveme do litoměřického letního kina všechny hudbymilovné diváky. Věřím, že tato světová premiéra bude příjemná hudební událost.

V SOBOTU BUDE PĚKNĚ

Předpokládám, že váš sbor čeká takový zážitek poprvé. Chystáte pro to speciální oblečení? Nebudete riskovat, aby třeba děti u vody při nepřízni počasí nastydly? Či je v plánu i „mokrá varianta"?

Mokrá varianta není připravena a my doufáme, že bude příznivé počasí. Rozhodně zpěváci a hudebníci nezmoknou, pódium bude zastřešené. Ale ani diváci se nemusí deště obávat. Kromě toho, že bude určitě hezky, je i hlediště letního kina z větší části zastřešené. To je nepochybně výhoda.