Na natáčení do exotiky by se jednou rád vrátil a doufá, že se mu to podaří. Ještě předtím ale zahraje na festivalu Rozmarné léto, kde si odbude svou premiéru a kam si dokáže představit, že by vyrazil s celou svojí rodinou. Koneckonců, právě Rozmarné léto je pro rodiny ideální a i ta Voxelova by se na něm určitě pobavila.

Letos se ti narodil druhý syn. Ovlivnila tě tato událost nějak při tvoření hudby? Pozitivně, že máš témata na skládání, či negativně, že se ti nechce skládat?
Ovlivňuje mě vše, co se kolem děje, každý, koho potkám. Ale tahle událost byla mnohem silnější. Se skládáním je to u mě složité. Když na něj nemám čas, padají ze mě nápady jedna báseň. Když mám několik dnů volno, nesložím skoro nic. Teď nemám čas prakticky na nic. Takže mám nápadů desítky, už je jen dotáhnout a napsat.

George Ezra.
Colours of Ostrava startují. Odbavování bude letos rychlejší

Skládáš často? Kde bereš inspiraci?
Skládám teď už konečně sám, jakožto stoprocentní autor. A protože jsem na tom s texty byl ze začátku bledě, rozhodl jsem se, že budu psát každý den, napíšu náhodnému člověku na Facebooku a poprosím jej, aby mi poslal tři slova a hudební styl s tím, že do hodiny podle těchto kritérií složím písničku. Zjistil jsem, že na jednu stranu je psaní textů řemeslo, které si člověk opravdu může osvojit. Ale na stranu druhou je třeba se oddávat múzám a naopak spíše jít proti přístupu „je to řemeslo“ a nechat vše plynout. Takto vždycky vznikly skladby, jež si troufám označit za lepší než ostatní. Učím se nebát se čerpat inspiraci z čehokoli – z rozhovoru lidí ve vlaku, z článku v novinách, z pozorování běžných aktivit z mého dne. Čím víc pozoruji, tím víc zjišťuji, že témat je neomezené množství. To mě velmi uklidňuje.

Na svém Facebooku jsi fanoušky nalákal na několik nových věcí. Co chystáš?
Chystám nový videoklip s těhotenskou tematikou, jelikož mám píseň inspirovanou obdobím těhotenství mé ženy, kde jsem se v písni snažil do ní vžít, proto je i song zpívaný z pohledu její osoby. Plánuji také turné s určitým konceptem jako již každý rok, tentokrát bych rád jel větší množství menších klubů v doprovodu harmonikářky. Rovněž jsem se rozhodl být více aktivní ohledně videí na YouTube, takže chystám pokračování konceptu „4 akordy, 21 songů“. Samozřejmě nebude chybět ani deska.

Masters of Rock 2018. Gene Simmons.
VIDEO: Masters, to je 24 tisíc spokojených metalistů. Podívejte se

Loni jsi natočil klip k písničce Nádech, která teď překonala sedm set tisíc zhlédnutí na YouTube. Překvapilo tě, že singl tak zafungoval?
Potěšilo mě to a překvapilo mě, že obecně všechny klipy na mém kanálu stále stoupají co do zhlédnutí. Stoupají sice strmě, ale stoupají, to je hlavní. Je to známka toho, že se k nim lidé vracejí a písně neumírají, z toho mám největší radost. Člověk se tím však nesmí nechat uchlácholit, proto pracuji na dalších věcech a zkouším nové přístupy a témata.

Návštěvníci Rozmarného léta se mohou těšit na českého slavíka Tomáš Kluse, Jaroslava Uhlíře, Žlutého psa, Voxela, Crossband, na muzikál Pomáda nebo na nejvtipnějšího kouzelníka Richarda Nedvěda. Ty nejmenší pobaví Čiperkové, Lumpína, Škola písničkou nebo Divadélko Kůzle.

Myslíš, že skladba zafungovala i díky videoklipu?
Jsem o tom přesvědčený. Ondra Urbanec, což je režisér a kameraman klipu, dokázal skvěle zachytit atmosféru, odlišnost, pestrost Afriky, která je vměstnaná do ostrova Zanzibar. Snad se tato nálada dostala i k lidem, fanouškům, divákům.

Videoklip jsi točil na Zanzibaru. Máš v plánu ještě někdy natočit klip v exotice?
Určitě bych rád, musí ale k tomu sedět píseň. Je to zásadní, aby se neprali nálady zvuku a samotného videa. Umím si ale představit takový videoklip z amazonské džungle.

Tvoje skladba V naší ulici má zase už skoro devět milionů zhlédnutí. Čím si myslíš, že zaujala ona?
Myslím, že je to jasné, jednoduché sdělení „neberme si nic osobně“. Je to příběh, s nímž se většina lidí ztotožnila. Ale stejně nás to všechny překvapilo, rozhodně tahle píseň nebyla favorit. Je to stejně zajímavé, jak si o některých skladbách člověk myslí, že to bude hit jako blázen, a nestane se pak vůbec nic. Někdy to ale naopak dopadne takhle.

Kterou píseň si lidé nejvíce žádají na koncertech?
Je to právě V naší ulici. Naštěstí se mi zatím neohrála, chovám k ní velký vděk, protože zrovna tahle skladba mi pomohla dostat se na festivaly, větší koncerty. Zároveň oslovila dost lidí na to, abych mohl každý rok vyjíždět na vlastní turné. O tom se mi do té doby ani nezdálo.

Dlouho jsi spolupracoval s Pokáčem. Chystáte spolu teď něco?
Občas máme společný set na festivalech a slíbili jsme si, že za čas zase pojedeme naše „sedící“ turné neboli Tour, co sedne vol. 2. Možná i dojde na další song, ať máme na akcích, kde hrajeme oba, co hrát společně.

V Hranicích se konal v pátek a v sobotu festival Letiště, který láká každý rok na skvělou hudbu, ale také divadlo a performanci.
Jde to i bez známých jmen. Festival Letiště vykročil novým směrem

Vystoupíš na Rozmarném létě. Co jsi o tomto festivalu doposud slyšel?
Vždycky se ke mně dostávala přes Facebook událost, kde jsem si všiml moc hezké grafiky a posteskl jsem si, že na ní nehraji. Říkal jsem si, že bych si tam rád zahrál, ale tak třeba příští rok. Najednou bum a hraju tam. Tento rok se moc těším, že zažiji své historicky poprvé na Rozmarném létě.

Vstupenky na akci můžete zakoupit na www.ticketstream.cz a goout.cz. Děti do 3 let mají VSTUP ZDARMA!

Rozmarné léto je v podstatě rodinný festival. Dokážeš si představit, že bys vzal rodinu a užil si ho jako divák?
Sice je to z Olomouce fakt velká dálka, ale myslím si, že je nejvyšší čas, abych začal vyjíždět i s rodinkou a nenechával je doma. Třeba si z toho uděláme hezkou rodinnou sešlost.

Festival se koná na Máchově jezeře. Byl jsi tam někdy na dovolené nebo výletě?
Na Mácháči jsem v životě nebyl, a proto se těším o to víc, neboť není nad poznávání nových míst, o nichž člověk slyšel jen v dobrém. Moc se těším a doufám, že se tam všichni potkáme.

Nový klip kapely Mirai k písničce Chci tančit
Nový klip Mirai: Zběsilé natáčení na segwayích, kolech i koloběžkách

Barbora Turková, Šárka Blahoňovská