Yasmin Levy se narodila v Jeruzalémě v roce 1975. Už odmala hrála na piano a v jednadvaceti poprvé vystoupila před publikem jako host své matky. Dnes představuje špičku world music.

Sedmadvacetiletá Yasmin Levy oživuje tradici sefardských písní, středověkých žalmů a balad španělských Židů v dnes již mrtvém jazyce ladino. Její otec patří k předním světovým odborníkům na kulturu španělských židů, svou dceru proto přirozeně vedl k dávným písním plných smutku, nostalgie a žalu, ale i jedinečného veselí a živelnosti. Yasmin se však nevyhýbá ani andaluskému flamencu. Potleskává si do rytmu, zatímco v bolavém hlase procítěně trpí.

První album Romance and Yasmin obsahovalo výhradně ladino hudbu s tureckými vlivy. Na druhé desce La Juderia už Yasmin pokročila v oživení tradice sefardských písní ještě dále a pokusila se o jejich propojení s flamencem, které v roce 2002 nastudovala při pobytu v Seville. Na nejnovějším albu Mano Suave, které právě vychází, se vrací ke kořenům a ke spolupráci přizvala celou řadu hudebníků z Arménie, Íránu, Řecka, Izraele, Turecka nebo Španělska.

Yasmin přijede do Česka koncertovat poprvé. V doprovodu pěti hudebníků vystoupí nejprve v sobotu v Domě kultury města Ostravy a o den později v pražském klubu Roxy. Na konci listopadu ještě v rámci Caravan of Voices přijede americký gospelový soubor The Jackson Singers.