"Je mi velice líto, že zemřel Juan Gabriel, jenž byl jednou z největších hudebních ikon naší země. Upřímnou soustrast rodině a přátelům," napsal na svém twitterovém účtu mexický prezident Enrique Peña Nieto.

Za více než čtyřicetiletou kariéru napsal Juan Gabriel přes 1500 písní, které byly přeloženy do řady jazyků a interpretovány mnoha jinými zpěváky. Několikrát byl také nominován na cenu Grammy. Nejčastěji psal o lásce či zlomeném srdci. K jeho největším hitů patří Amor Eterno (Věčná láska) či Querida (Milovaná).

Juan Gabriel, který často vystupoval v lesklých a barevných oblecích, proslul i jako oblíbený showman. Dokázal též zaplnit velké koncertní haly, včetně newyorské Madison Square Garden.

Gabriel se narodil jako Alberto Aguilera Valadez v městečku Parácuaro v jihomexickém státě Michoacán 7. ledna 1950 do chudé rodiny s deseti dětmi. Od pěti let byl ve výchovném ústavu, kde ve 13 letech složil svou první píseň. Jako teenager utekl do metropole Mexika, kde přespával na ulici a snažil se dostat mezi muzikanty. Pro krádež tehdy strávil nějaký čas ve vězení.

První hudební kontrakt uzavřel v roce 1971 a záhy prorazil se svým první velkým hitem No tengo dinero (Nemám peníze). Za celou kariéru vydal na tři desítky studiových alb a zhruba stejný počet kompilací.

O jeho osobní životě se toho moc neví, nerad poskytoval rozhovory. Někteří tvrdili, že byl homosexuál, což on sám přímo nepotvrdil, ani nevyvrátil. Nikdy se neoženil. Podle některých zdrojů měl čtyři děti.

Juan Gabriel pravidelně vystupoval na benefičních koncertech na podporu mexických sirotků. V polovině 80. let založil také v mexickém městě Ciudad Juárez dětský domov se školou Semjase.