Koncerty pod širým nebem jsou pro filharmonii podle jejího ředitele Josefa Němého jiné než klasické, mimo jiné protože na ně chodí i jiné publikum.

„Je to šance oslovit další posluchače," řekl dnes Němý. Filharmonie před týdnem hrála na stejném místě také v rámci francouzského večera při filmovém festivalu.

Charitativní koncerty jsou podle krajské radní Taťány Valentové Nersesjan (ČSSD) jednou z možností, jak pomoci potřebným a zároveň rozšířit informace o tom, kde je pomoci potřeba.

„V letošním roce jsme se zaměřili na rodiny, ve kterých žijí děti s poruchami autistického spektra," uvedla radní.

Lidí s autismem přibývá, mimo jiné kvůli lepší diagnostice. Poruchy se neobjevují jen u dětí, ale stále častěji také u dospělých. Život jim komplikuje nejen nedostatek odborníků, ale také nepochopení veřejnosti.

Autismus je neurobiologická porucha patřící mezi závažné psychické handicapy. Autisté dobře nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívají, a vypadají, jako by žili ve vlastním světě. Typické pro ně je, že potřebují pevný řád.

Vstupné na koncert činí 100 korun. Orchestr povede dirigent Stanislava Vavřínek, vystoupí také Prague Cello Quartet. Večer zakončí videomapping, umělecká projekce na fasádu budovy.