Jednotlivé pracovní sekce pořadatelů nabídnou již v průběhu letní sezóny, ještě před oslavami, několik stěžejních akcí, kterým bude přikládán zvláštní význam. Jde například o vydání publikace o městě, hudební a kulturní akce, sjezd rodáků, tak i hostů z obcí podobného jména, uvítání významných osobností a soutěž o vytvoření loga oslav.

Vlastní oslavy budou zahájeny 2. října v pátek galakoncertem na velkém náměstí a budou pokračovat po celý den v sobotu i v neděli. Bohatý program bude zpestřen staročeským jarmarkem a na své si přijde snad každý, včetně dětí.

Heřmanův Městec, který leží v Pardubickém kraji, s místními částmi Radlín, Konopáč, Chotěnice, Nový Dvůr a Doubrava, ovšem nabízí spoustu památek s možností rekreace po celý rok.

Heřmanův Městec, synagogaHeřmanův Městec je bránou do Železných hor je právě Heřmanův Městec – cyklotrasy a turistické stezky jsou vždy voleny tak, aby návštěvníci viděli podstatnou část kulturních a přírodních památek s možností delších výprav do Železných hor.

Město nabízí tří prohlídkové městské okruhy s průvodcem – historické centrum bylo vyhlášeno v roce 1990 městskou památkovou rezervací a k prohlídce se nabízí barokní kostel sv. Bartoloměje, synagoga, jeden z nejstarších židovských hřbitovů v Čechách, galerie východočeských malířů a sochařů 20 století, hřebčín postavený rodem Kinských r. 1875, který svou moderností budí obdiv, zámek aj.

Relaxační a naučné stezky – naučná stezka od Devíti dubů je asi dva kilometry dlouhá, stezka rybniční soustavou Heřmanoměstecka v délce 2,2 kilometru na osmi zastaveních mapuje vývoj rybníkářství v krajině, zámecký park, kde je vybudováno i arboretum. Zcela výjimečný charakter má část nazývaná Bažantnice. Jedná se o starou Doubravu, která si dodnes zachovala charakter romantické krajiny s pastevním lesem. Další jedinečnou částí je porost lesního komplexu Palác s někdejšími partiemi parkového lesa a enklávami sadů.

Více informací na www.hermanuv-mestec.cz, infocentrum@mesto-hm.cz či tel. +420 469 625 147.