V rámci prvně jmenovaného okruhu projdou turisté zajímavé památky a místa České Lípy, jako například vodní hrad a Vlastivědné muzeum a galerii. Druhá trasa byla zřízena u příležitosti výročí 70 let od pochodu smrti z koncentračního tábora Schwarzheide a od konce 2. světové války.

Ti, kteří nemají vlastní GPS navigaci, si ji mohou v Městském informačním centru zapůjčit za vratnou zálohu a pak už jen stačí vydat se podle pokynů na displeji na cestu.

Městské informační centrum v České Lípě. Městské informační centrum nabízí dále množství propagačních informačních letáků a brožur nejen o České Lípě a Českolipsku, ale také o Libereckém kraji. V prodeji jsou zde turistické a cykloturistické mapy Českolipska, Kokořínska, Lužických a Jizerských hor, Českého středohoří i Českosaského Švýcarska.

Poměrně široká je i nabídka suvenýrů. Návštěvníci si zde mohou zakoupit například dřevěné a plechové magnetky, dřevěné pohlednice, výrobky z keramiky, dřevěnou bižuterii, turistické vizitky a mnoho dalších upomínkových předmětů. Do nabídky patří rovněž prodej vstupenek na některé hudební festivaly a také je zde možno zakoupit vstupenky liberecké sítě Evstupenka, např. na představení v libereckém divadle F. X. Šaldy.

Další novinkou letošního roku je nový prohlídkový okruh „Historickým jádrem České Lípy" realizovaný příspěvkovou organizací Lipý. Zájemci o historii tak mohou s průvodcem projít historickým středem města, hradem Lipým a Centrem textilního tisku. Cestou se dozvědí odpovědi na otázky, proč se městu říkalo českolipské Benátky, kdo založil augustiniánský klášter, které stavby v České Lípě získaly významná ocenění a mnoho dalších informací. Více na www.lipy.cz.