Děláme ji hlavně kvůli rodičům a babičce, která se na ni už tři roky těší, a kdo ví, jestli tu s námi ještě napřesrok bude. Takový býval častý důvod pro „nejdůležitější den“ budoucích novomanželů, kteří se rozhodovali, jestli přestanou žít na hromádce. Ale svatba nemusí být nudný ceremoniál se svíčkovou a kaldounem pro hosty.

Zakladatelka zlatnické dílny Tiamond Tereza Wölfli Polanská
Netradiční prsteny. Snoubenci si je nechávají vyrobit i ze zlatých zubů

V Česku sňatků stále přibývá a snoubenci se snaží překvapit. Prstýnky si můžou vyměnit například v balonu, ve svatebním vlaku nebo na komíně. Právě takový obřad organizovala svatební koordinátorka Nina Fukalová. „Svatba se konala ve výšce 60 metrů nad zemí. Pokud mají snoubenci o takovou svatbu zájem, je důležité najít ten správný komín. S tím vám pomůže svaz komínářů,“ vysvětluje Fukalová.

Zdroj: Deník

Například v jižních Čechách stále dominují sňatky v kostelech a na úřadech, moderní páry však čím dál tím častěji sahají i po originálních prostředích. Rozkvetlé louky lákají k jarním obřadům, zámky a hradní zříceniny naopak vábí k bohatému doprovodnému programu.

Při plánování hraje roli povaha svatebčanů, ale i roční doba a počasí. Třeba Jihočech Jiří Malík zvažoval s partnerkou typickou svatbu na břehu rybníka. „Nakonec jsme od toho ale upustili, ještě by nás tam sežrali komáři,“ směje se.

Žádost o ruku - ilustrační foto.
Češi věří v lásku na celý život. Zároveň jsou ale nevěrní

Na Teplicku je zase novým hitem svatba v balonu. „To má svá úskalí v tom, že svědky musejí být pilot a fotograf, aby se tam všichni do toho koše s omezeným prostorem vešli,“ uvedl svatební fotograf Robert Zauer. Pilot musí také sledovat polohu letu. Obřad totiž podle pravidel musí proběhnout ještě na katastru města či obce, kde je úředně povolený.

Daleko od civilizace

Mezi neobvyklá místa, kde se konala svatba v západních Čechách, patří například Zelenovský rybník u obce Stráž na Domažlicku. Je obklopen lesy, vzdálený ruchu města a svatební obřady se u něho nekonají. Jednou však ano.

„Bylo to nejneobvyklejší místo, kde jsem oddával. Svatba se konala na hrázi Zelenovského rybníka. Nevěstu ve svatebních šatech tam přivezl rybář na pramici odstrkované bidlem,“ popsal Deníku místostarosta Domažlic Stanislav Antoš.

A pro koho je taková svatba málo dobrodružná, může se nechat oddat přímo mezi exotickými zvířaty. Takovou službu nabízí některé zoologické zahrady, například ta v Ústí nad Labem.

Ilustrační snímek
Když se láska pokazí, může být zle. Smlouva ochrání před dluhy