Více o trendech v oblasti snubních prstýnků prozradila jihlavská zlatnice Tereza Wölfli Polanská. Řemeslu se věnuje šest let a v dílně pracuje společně s manželem Lumírem Wölfli.

Nejčastěji šperky stále vyrábí z bílého zlata, kterému ale šlapou na paty žluté a růžové zlato. Mezi ozdobami jsou oblíbené přírodní kameny jako diamanty, smaragdy nebo opály. Nechybí ani jména, data a nejrůznější nápisy. „Jsem velmi mile překvapená a jsem za to i ráda, že se lidé vracejí od bílého ke klasickému žlutému zlatu.

Žádost o ruku - ilustrační foto.
Češi věří v lásku na celý život. Zároveň jsou ale nevěrní

Pro mě jako pro zlatníka je žluté zlato nejlepší. Je měkké a dá se s ním pěkně pracovat. Nyní začíná být poptávka také po růžovém zlatu. Myslím si, že bude trendem pro příští rok. Lidé už žluté a růžové zlato přestali vnímat jako barvu našich babiček. Většinou lidem sluší,“ řekla jihlavská zlatnice.

Letí slabší kroužky

Ta zaznamenala také další změnu. Snoubenci si nyní mnohem častěji přejí slabší kroužky. Místo šestimilimetrových prstenů totiž zákazníci chtějí dvou-, třímilimetrové. Cena za gram zlata šperku se v Jihlavě pohybuje okolo 2000 až 2500 korun, ale jinde v republice je to různé.

Zdroj: Deník

Za snubní prsteny lidé v Jihlavě v průměru zaplatí okolo patnácti tisíc, ale jsou schopni utratit dvojnásobek. Jihlavská zlatnice ale už měla i zakázku za několik desítek tisíc korun, to bývá ale velmi výjimečně.

Svatba - ilustrační foto.
V manželství se žije lépe. Je však nutná úcta, tolerance a respekt

„Zákazníci si také dávají svoje zlato na výrobu, takže tím se jim cena dost sníží. Mohou mít zuby, šperky od babiček, starý snubní prsten, když už jsou rozvedení, nebo mohou využít svoje zlato, které už nenosí,“ zmínila jednu zajímavost Tereza Wölfli Polanská.

Netradiční zakázky

Podle ní jsou teď trendy personalizované šperky. Jihlavští zlatníci do nich jako jedni z mála umí přenést i otisky prstu, nožiček či ručiček. A pokud přijde nějaká opravdu netradiční zakázka? I s tou si umí Tereza Wölfli Polanská poradit. „Zrovna nedávno jsem vyráběla snubní prsteny s dekorem kůry na přání snoubenců. To byl oříšek, protože jsem chtěla zachovat poctivou ruční výrobu. Ale podařilo se a výsledek stál za to,“ uzavřela Polanská.