„Zaznamenáváme obrovský nárůst případů kapavky. Řady nakažených už přesahují 1500 ročně. Stále častěji se také setkáváme s tím, že je nemoc rezistentní vůči běžně užívaným antibiotikům. To samozřejmě znamená vážný problém,“ potvrdila nepříznivý trend hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

Nechráněný sex i olíznutá lžička

Některým pacientům už totiž nepomohou ani tři různé druhy léčby. Přitom ještě před pár lety antibiotika bakterie hravě zničila. „Jenomže nedávno se ukázalo, že už to nemusí být pravda. Existuje dokonce multirezistentní kmen kapavky, který je citlivý už jen na jeden jediný druh antibiotik. Situace kolem kapavky se proto stává závažnou,“ řekla také Hana Zákoucká ze Státního zdravotního ústavu.

Vít Petrů při fotografování pro Deník 27. března v Praze.
Jedině čistá voda je bez problémů, říká alergolog. Jaké potraviny mohou i zabít?

InfografikaZdroj: Deník

Neléčená kapavka přitom může být nebezpečná: přes krevní oběh se může rozšířit do dalších částí těla. Napadá pak sliznice hltanu, klouby či oční spojivky. „V krajním případě může skončit až vážnými komplikacemi – slepotou nebo život ohrožujícím zánětem pobřišnice,“ podotkla odbornice.

Lékaři proto na rizika upozorňují. Doporučují také všem lidem, kteří mají po sexuálním kontaktu jakékoliv obtíže, aby co nejrychleji navštívili nejbližší oddělení dermatovenerologie. Mezi nejčastější příznaky patří hnisavé výtoky, svědění, pálení a horečka. Ženy mohou krvácet mezi menstruacemi nebo po pohlavním styku.

Očkování. Ilustrační foto.
Češi a očkování? Jejich znalosti jsou podprůměrné, ukázal průzkum

„Na pozoru by se ale neměli mít jen lidé při nechráněném styku. Nemoc se může šířit i jinými způsoby – v minulosti se třeba stalo, že maminka infikovala své dítě tak, že mu olízla dudlík nebo lžičku,“ podotkla Zákoucká. Bakterie kapavky se zřejmě předtím matce usídlily v krku po orálním sexu. „K přenosu kapavky může dojít i bezprostředně kontaminovanou sexuální hračkou,“ připomněla odbornice.

Pomohla by vakcína 

Na problém s kapavkou upozorňuje i Světová zdravotnická organizace. Případy, při nichž léčba antibiotiky nezabírá, se totiž objevují prakticky po celém světě. „Bakterie způsobující kapavku jsou výjimečně chytré. Pokaždé, když na ně použijeme jiný typ antibiotik, tak se vyvinou, aby jim příště odolaly,“ uvedla před časem v tiskovém prohlášení Teodora Wi ze Světové zdravotnické organizace.

Experti z organizace proto volají po rychlém vývoji nových antibiotik. I ta jsou ale podle Wi jen dočasným řešením – bakterie si totiž časem vybudují rezistenci i proti nim. „Ideální by proto bylo, kdyby se podařilo vymyslet očkování proti kapavce,“ dodala Teodora Wi. V současnosti ale stále nic takového neexistuje.

Ilustrační foto
Krvácení do plic či mrtvice. Drahý lék má fatální účinky