Řeč je o Bázumském poháru, tedy o soutěži pro neregistrované lyžaře.

„V loni jsme chtěli udělat takový sranda závod mezi Horní Vltavicí a Kubovou Hutí. Jenže na Kubovce měli málo dětí a tak jsme se rozhodli uspořádat dvojkolový závod v obřím slalomu pro účastníky našich lyžařských škol,“ prozradil prvopočátky závodu hornovltavický vlekař Jaroslav Mach. Při letošním druhém ročníku se již připojily České Žleby a jak se zdá výčet zúčastněných obcí není konečný. Příští rok by se totiž mělo přidat Strážný a přáním pořadatelů je zapojit i Kvildu.

„Nejde jenom o samotné závody, ale i o možnost ukázat, že i malé vleky mohou být zajímavé a konkurence schopné. Navíc je to důkaz, že jednotlivé lyžařské areály spolu mohou komunikovat a spolupracovat,“ pokračoval Jaroslav Mach. Ostatně i jeden z důvodů, proč se letos do pořádání závodu zapojil Mikroregion Horní Vltava – Boubínsko.

Pro děti samotné je to pak šance vyzkoušet si atmosféru závodu, neboť ten je, jak již bylo řečeno určen výhradně pro neregistrované lyžaře. Avšak právě tato skutečnost dává pořadatelům pořádně zabrat. „Při normálním závodě všichni vědí co je čeká, kam a jak si mají stoupnou, kam přijít. Nemusíte se o ně moc starat. Tady je pro většinu dětí všechno nové. Každou věc jim musíte řádně a opakovaně vysvětlit a být jim stále k dispozici. Chybí jim zkušenost. Mnohem složitější je i postarat se o bezpečnost a to nejenom na trati,“ přiblížil specifika závodu Jaroslav Mach s tím, že na druhou stranu je zde vidět ohromná radost a vděk jak dětí tak jejich rodičů.

„Už když dostanou číslo, tak se najednou změní ve velké závodníky a berou to strašně vážně. Zvláště, když ty závody jsou připraveny naprosto se stejnou péčí jak pro profesionály. Už ty jiskřičky v očích, když pak dostanou třeba jen bonbón či účastnický list stojí za to,“ dodal Jaroslav Mach.

Přestože každé kolo má své vítěze, o prvenství v celém seriálu se rozhodne až tuto sobotu, kdy se v Horní Vltavici jede třetí, závěrečný závod.