„Můj syn dělá přes týden v Praze a trvalé bydliště má tady v Bernarticích. Když mu přišel dopis, byl zvyklý, že si pro něj zašel v sobotu, nebo jsme mu ho museli nechat přeposlat do Prahy, což je docela složité," říká rozčíleně seniorka Helena Dušková.

Omezení provozu projednávali zastupitelé na svém úterním zasedání. Starosta Pavel Souhrada na něj pozval i vedoucího místní pobočky Václava Krčila. „Odmítl přijít se slovy, že bychom ho tu rozcupovali jako minule," omlouval jeho účast Pavel Souhrada.

Deník se na stanovisko chtěl zeptat i Václava Krčila. „Je to záležitost vedení pošty. Já se k tomu nemůžu vyjadřovat. Proto jsem také v úterý nepřišel na zastupitelstvo," odůvodňoval ve sředu odpoledne své rozhodnutí vedoucí Václav Krčil.

Zastupitelé i v minulosti razantně vystupovali proti omezení provozu. „Určitě je potřeba proti tomu bojovat. Pro obyvatele je to špatně, pošta musí fungovat tak, aby lidé byli spokojeni," je přesvědčený zastupitel Josef Hrádek.

Podobně hovoří i ostatní zastupitelé, a tak má starosta čím argumentovat. „Na úterý jsem se objednal u šéfa pošt v Českých Budějovicích, takže si to tam vyříkáme," představuje kroky Pavel Souhrada. Podle něj chodilo v sobotu na poštu dost lidí. „Myslím si, že bychom se o tuhle hodinu měli poprat," dodává starosta Pavel Souhrada.

Pošta v Bernarticích je nyní otevřena od pondělí do pátku, dvakrát v týdnu od osmi do 17 hodin, a třikrát týdně od osmi do 16 hodin, vždy s dvouhodinovou přestávkou.

To v Sepekově nikdy pošta v sobotu nefungovala. „U nás je naštěstí vše při starém," podotýká sepekovský starosta Josef Himl k otevírací době. „Spíše máme problémy kvůli personálnímu obsazení. Vypomáhají tady pošťačky z Milevska. Většinou jsou problémy s tím, že nemají místní znalost. Mně občas chodí dopis na adresu, kde jsme před lety bydleli, a ony tam dopis  nechají. To ale úplně není jejich chyba," jmenuje  starosta.

Sepekovská pošta je otevřena od pondělí do pátku od osmi do 16 hodin s polední pauzou mezi 11. a 13. hodinou. Stejný problém, který mají v Bernarticích, se týká třeba i Mirotic. I ty přišly o sobotní otevírací dobu.