On, respektive jeho útvar na radnici, by měl město směřovat ve smyslu dalšího rozvoje, důležitý má být také při územních a stavebních řízeních, či při zadávání investičních akcí.

I nové výběrové řízení ale budí u některých lidí rozpaky. Zájemci mohou podávat přihlášky do konce března, nástup je pak možný ihned, nejpozději však k 1. červenci.

„Jedná se v podstatě o identické požadavky jako v kole prvním. Otázka zní: Proč by se měli nyní přihlásit ‘kvalitnější‘ architekti? Co zásadního se změnilo od minule,“ ptal se českobudějovický architekt Mirek Vodák a prostřednictvím blogu CBArchitektura upozornil na fakt, že poprvé se přihlásilo osm uchazečů a město si nevybralo. Teď při takřka stejných podmínkách věří v opak. Náměstkyně primátora Ivana Popelová na to reagovala tak, že město nehledá jakéhosi „arbitra vkusu“, ale spíše vedoucího odboru urbanismu a architektury. „I proto je požadavek na uchazeče rozšířen o názor na nynější a na možný nový územní plán,“ konstatovala s tím, že pokud bude v rámci možností odboru zřízena i nějaká odborná rada, bude to jen dobře.

„Hlavně ale musíme mít někoho, kdo bude mít v popisu práce tyto věci uchopit. V současnosti ho nemáme,“ dodala Popelová.

Předpokládá, že například plat by případné zájemce zásadně odradit neměl, jiní ho ale hodnotí jako mizerný vzhledem k odpovědnosti, kterou by měl vedoucí útvaru hlavního architekta.

Podle předsedy Spolku přátel Českých Budějovic Vladimíra Musila bude pro městského architekta důležité, aby byl schopen odolat nejrůznějším tlakům. „Přál bych tomu, koho vyberou, aby mu politici naslouchali,“ řekl již dříve.

Až samotný nástup do funkce ale ukáže, jaké konkrétní pravomoci bude hlavní architekt mít a zdali dokáže ovlivňovat rozvoj města. Zaměřit by se mohl například na otázku budoucnosti některých náměstí, například Mariánského a Senovážného a s tím související parkování, či na další vývoj cyklistiky a podobně.