Deník

Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Budvar uvařil pivo z čerstvého chmele

České Budějovice - Technologové Budějovického Budvaru pomohli v pondělí 29. srpna sklidit hlávky žateckého poloraného červeňáku na chmelnici U Splavu v katastru chmelařské obce Blšany.

4.9.2016 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/ Edwin Otta

Hned odpoledne z nich uvařili 800 hektolitrů speciálního piva Budweiser Budvar B:STRONG se stupňovitostí 16 %. Pivovar dopřeje tomuto pivu více než půlroční ležení ve sklepě. Ve druhé polovině března 2017 obohatí pivní speciál velikonoční nabídku vybraných restaurací v celé republice i v několika dalších zemích.

Vařit z čerstvých hlávek chmele je pro pivovarníky svátek. Kdo z technologů mohl, přišel v pondělí hodit pytel hlávek do kotle jedné ze dvou várek, které lze uvařit jen jedenkrát v roce. Čerstvý chmel patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny, neboť se musí zpracovat ve stejný den, kdy byl sklizen. Od v Budvaru běžně používaných lisovaných chmelových hlávek se čerstvé hlávky technologicky zcela zásadně odlišují. „Pytle se sklizeným chmelem jsme proto museli po celou dobu hlídat, aby se před přídavkem do várky nezačaly kvůli přirozeně vysoké vlhkosti samovolně zahřívat. Proti loňsku bylo chladnější počasí a tak stačilo nechat otevřené pytle větrat. Nemuseli jsme je každou čtvrthodinu otáčet, abychom je ochladili," říká výzkumný pracovník Budějovického Budvaru Petr Košin. Protože pivovar vaří z hlávkového (tj. sušeného) chmele celý rok, má varnu vybavenu chmelovým cízem pro odstranění chmelového mláta z mladiny na konci várky. Jako jeden z mála českých pivovarů tak může používat čerstvé hlávky na chmelení celé várky, a ne jen jako malý přídavek.

Dodavatelem chmele byla společnost ARIX, a.s., která patří mezi přední české pěstitele a obchodníky s chmelem. Letošní průběh počasí byl oproti loňsku pro chmel velice příznivý, pršelo i svítilo slunce přesně ve správný čas, jak to chmel potřeboval. Oproti loňsku obsahuje chmel z této chmelnice o 30 procent více hořkých látek. (th)

Autor: Redakce

4.9.2016 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kateřina Perknerová.
22

Komentář Kateřiny Perknerové: Masarykovi následovníci. Proč by ne?

Miroslav Sládek v létě 2016 v Ústí nad Labem
3

V Chomutově zatkli republikána Sládka. Kvůli nepovolené kampani

Jan Kysela: Češi si vyloženě mnou ruce, když se někdo vymkne

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Včera a dnes rozhodujeme o složení sněmovny, potažmo vlády. Za necelé tři měsíce si zvolíme prezidenta. Jaký vliv to bude mít na český ústavní pořádek a mělo by dojít k úpravě základního zákona České republiky? O tom Deník mluvil s ústavním právníkem, profesorem Janem Kyselou.

DOTYK.CZ

Tak teď toho mám dost – a rozpoutala nenásilnou vězeňskou vzpouru

Ve spolupráci s neziskovou organizací Post Bellum přinášíme vzpomínky pamětníků komunistické zvůle. Dnešní příběh věnujeme příběhu Heleny Kučerové, která osmnácti let pobyla na svobodě pouhých pět let, více než 13 jich strávila v komunistických kriminálech. 

Barák na odstřel kvůli nájemníkům a očekávaná vražda: nejlepší videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 20. října 2017.

ANKETA MEZI LÍDRY: Co přejí ke 100. narozeninám republiky...

Než vhodíme lístek do volební urny, zvažujeme, co nám ta „naše“ strana a její lídr přinesou. Nižší daně, kvalitní veřejné služby, vyšší důchody, špičkové vzdělání pro děti, aktivní roli v Evropské unii – záleží na osobních preferencích. Pak také vybíráme podle toho, nakolik jsou kandidáti důvěryhodní, co už v politice dokázali, kolik slibů splnili, jak se umějí za své vize poprat doma i za hranicemi.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení