Ve čtvrtek totiž nastal den, kdy rybáři uměle vytírali pstruha duhového. A jak už je ve Chvalšinách tradicí, pozvali k tomu také děti z tamní školy a školky.
„K výtěru jsme vybrali 120 jikrnaček a stejný počet mlíčáků," řekl Martin Vosika, vedoucí chvalšinských sádek Vojenských lesů a statků, divize Horní Planá. „Letos výtěr děláme asi o týden dřív, než minulý rok, protože je teplé počasí."

O tom, kdy budou pstruhové jikernačky připravené ke tření, rozhoduje teplota vody. Jakmile se ohřeje na čtyři pět stupňů, samicím pstruhů se nalijí břicha jikrami. Rybáři je berou jednu po druhé do rukou a opatrným tlakem na břicho z nich ručně jikry vytlačují do misky s vodou. Hned vzápětí je skrápějí mlíčím samců a pak pečlivě brkem obsah misky promíchávají, aby se mlíčí dostalo ke všem jikrám. Jestli k oplodnění jikry došlo, poznají rybáři brzy. Neoplodněné jikry zbělejí, zatímco ostatní zprůhlední a jsou jako krásné žlutooranžové korálky.

„Dnes zase zaplníme jikrami všech deset kolíbek v líhni," řekl Martin Vosika. „A budeme je tam opatrovat měsíc od vykulení. To také ovlivňuje teplota vody. Jikry budeme neustále hlídat, čistit, zajišťovat stálý průtok vody. Až se plůdek vykulí, přejde ze sít do dřevěných kolíbek v líhni až dosáhne velikosti, kdy bude možné pstroužky přemístit z líhně do žlabů na sádkách," popsal.

Na sádkách rybáři odchovávají zhruba 15 000 kusů pstruha ročka; co je navíc, prodají například Českému rybářskému svazu.
Dětští diváci vše důkladně sledovali, i do líhně se podívali. „Líbí se mi to," říkal třeba jedenáctiletý páťák Vojta Jakubec. „Rybářem bych ale být nechtěl, i když už jsem lovil ryby na prut. Já chci dělat u policajtů."

Generační hejno pstruhů chovají chvalšinští rybáři celoročně v sádeckém rybníku a pravidelně ho doplňují.

Ryby obecně letos přezimovaly dobře. „Zima byla mírná, ani jsme neměli žádné problémy s vodou , například s jejím nedostatkem, i když bylo sněhu málo. Dohonil to déšť," zhodnotil Martin Vosika. „Uvidíme, jak to bude s vodou dál." Na chvalšinských sádkách jsou k mání pstruzi i kapři celoročně a pochopitelně o Velikonocích to nebude jinak. „Na ty budeme mít připraveného kapra z jarních výlovů, konkrétně z rybníka, který se nachází v boletickém vojenském prostoru," doplnil vedoucí chvalšinských sádek.