. Nyní chce ministerstvo školství ještě navýšit míru podpory tohoto odvětví a kromě kurzů samotných hradit i dopravu. O to se dosud museli starat rodiče.
V současné době se výcviku plavání účastní většinou žáci třetích a čtvrtých ročníků, ale výjimkou není ani to, že do bazénu jezdí celý první stupeň nebo i mateřinky.
Ve 2. základní škole v Jindřichově Hradci je povinný kurz plavání pro třeťáky a čtvrťáky. Za kurz rodiče nic neplatí. Škola hradí nájem bazénu a výuku, tedy podle smlouvy za každou lekci jednotlivého účastníka částku 78 korun, která se skládá z nákladů na výuku plavání ve výši 32 korun a z nákladů na využití bazénu ve výši 46 korun. „Za dopravu platí rodiče, dříve to bylo Sdružení rodičů a přátel školy. Dopravu škola ani platit z rozpočtu nesmí," upozornila ředitelka Jiřina Menclová.
Určitou výhodou v tomto ohledu mají ty školy, které jsou v docházkové vzdálenosti od plaveckého bazénu.
Zástupce ředitelky 4. základní školy Jan Kocar podotkl, že jejich žáci na plavání chodí. „Na kurz chodí děti na jaře a na podzim ve třetím a následně ve čtvrtém ročníku," uvedl.
Protože je plavání součástí výuky, kurz i nájem bazénu platí škola a rodiče tak nemusejí do své peněženky sáhnout vůbec.
Naopak tam, kde do bazénu jezdí děti i nad rámec povinného výcviku, se i na kurzovném podílejí rodiče.
V základní a mateřské škole v Plavsku jezdí plavat i předškoláci a děti z prvních a druhých tříd. V jejich případě rodiče hradí 450, respektive 500 korun za kurz.
„Za kurz pro žáky třetího a čtvrtého ročníku neplatí rodiče nic, škola hradí 500 korun. A za dopravu platí rodiče všech žáků maximálně 600 korun podle toho, kolikrát se dítě výuky plavání zúčastnilo," podotkla ředitelka Iveta Marušáková.
Najdou se ale i školy, které s dětmi do bazénu nejezdí. „Z finančních důvodů a pro malý počet žáků nejezdíme na školní plavání," informoval ředitel základní školy v Rapšachu Karel Snětina.
Pokud by však stát hradil kompletní kurz včetně dopravy, situace by se mohla ještě zlepšit. „Pokud by byl kurz hrazený včetně dopravy, určitě bychom jezdili. Máme málo dětí a objednat jakýkoli autobus je pro nás a především pro rodiče opravdu drahé," doplnil.
I v současné době je ale málo těch, kteří se plavání se školou neúčastní. „Jezdí všichni, pokud nemají nějaké zdravotní potíže. Z finančních důvodů se to ale nestává," říká ředitel novovčelnické základní školy Jaromír Hrbek. Dodává však, že příspěvek na dopravu by byl vítaný. „Byla by to pak menší zátěž pro rodiče," míní.
Rodiče vítají, že by stát měl hradit i dopravu na kurzy. Svůj postoj k tématu vyjádřil například Ján Jan: „Státu peníze do ruky nepatří, neumí s nimi hospodařit, jak ukazuje denní praxe, takže, každá koruna „vrácená" zpět, třeba na plavecké kurzy dětí, je výborným krokem!"

Petra Lejtnarová