I jedenáctiletá dívka může rozhýbat veřejnou diskusi a nakonec dosáhnout změny a řešení problému. Důkazem je případ přechodu pro chodce u Církevní základní školy Rudolfovská.

Ten bude už brzy bezpečnější, a právě o to Natálie Hlatká a dalších přibližně dvě stě dětí a rodičů podepsaných pod peticí, kterou dívka iniciovala, usilovalo.
V minulosti se na přechodu stalo již několik nehod a Natálii, dnes již studentku Biskupského gymnázia J. N. Neumanna, zde v červnu letošního roku také srazilo auto. Vyvázla „naštěstí“ jen s pohmožděninami.

„Bezpečnostní situace na přechodu v Rudolfovské u školy si vyžaduje okamžité řešení. Proto jako první reakce bude instalace blikajících oranžových semaforů, které budou řidiče upozorňovat na pohyb chodců. Bude to pouze první a dočasné opatření,“ sdělil ve čtvrtek českobudějovický primátor Juraj Thoma.
V řádu několika týdnů by se měly semafory na místě objevit.

Konečným řešením má být ale úprava vozovky, kterou rozdělí středový ostrůvek, a zároveň i instalace klasické světelné signalizace.

„Mám z toho velikou radost a děkuji všem, kteří mi s peticí pomohli a také ji pak podepsali. Jsem ráda, že se město rozhodlo pro změnu. Určitě to dětem ze školy v Rudolfovské hodně pomůže,“ reagovala ve čtvrtek Natálie Hlatká.

Spokojený byl také Jan Schreib, který je pověřený řízením školy. „Je to dobrá zpráva, a to nejen pro školu a její žáky. Ale poblíž je také mateřská škola, takže to určitě uvítají i rodiče dětí, které tam do školky chodí, a pak také starší lidé, jež v místě žijí,“ řekl Deníku Schreib.

Kdy přesně nahradí varovnou signalizaci klasické semafory a středový ostrůvek, zatím není jasné. „Tady už bude samozřejmě nutné nejdříve připravit všechna potřebná povolení, protože budeme zasahovat do vozovky, ale určitě s přípravou začneme ihned,“ uzavřel Thoma.